DÜNYA

'Algı cephesi daha iyi yönetilmeli'

Barış Pınarı Harekatı ilk haftasına doğru ilerlerken, sahada hızlı gelişmeler oluyor. Türkiye askeri üstünlüğünü insani üstünlüğe de çevirebilir mi? Özellikle ABD ve Batı kamuoyunda yükselen tepkiler nasıl yönetilmeli? RSFM yayınına katılan Metin Gürcan ve Ali Çınar Türkiye’nin atması gereken adımları anlattı.
Sitede oku

Ahu Özyurt’la Fotoğrafın Tamamı programına katılan Güvenlik politikaları Analisti ve Episteme Kurucusu Metin Gürcan, Harekatı üç aşamaya ayırarak anlattı.

'ABD VE RUSYA MASAYI İŞARET EDEBİLİR'

MSB: Barış Pınarı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 550 oldu
“Birinci aşama 80 km.’lik Tel Abyad-Resulayn arasını 30 km derinliğe kadar yanı M4 karayoluna kadar kapatma, kontrol altına alma. İkinci aşama M4 karayolu üzerinde batıya doğru, Kobani ve Münbiç eksenine doğru yayılma. Doğu’da da Kamışlı-Haseke hattına doğru inme, üçüncü aşama ise Rakka ve Deyrezor’a kadar uzanma.

Fırat’ın batısında Türkiye’nin Sünni grupları ikiye ayırdığını hatırlatan Metin Gürcan, belli bir aşamada Rusya ve ABD’nin Türkiye’ye “Sen bunu nasıl Sünni gruplarla yaptıysan, Kürt gruplarla da yapabilirsin. Bunların içinde Hristiyanlar, Ermeniler farklı mezhepler var. Çoğulcu bir yapı. Sen de bunlarla uzlaş” diyebileceğini belirtti ve toptancı bir bakışla SDG’nin hiçbir yapısıyla oturmam masaya demenin hata olabileceğini dile getirdi.

'YPG SEKÜLERLİĞİN KORUYUCUSU OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Venezüella'nın Ankara Büyükelçisi Reyes'ten 'Barış Pınarı Harekatı'na destek mesajı
Türkiye’nin yıllarca mücadelesinin kentlerden uzakta, kırsalda yürüdüğüne sivillerin korunduğuna dikkat çeken Metin Gürcan, “Şimdi düz bir alanda, Kanada’sından Latin Amerika’sına kadar hepsinin gazetecisi orada. Dünyanın bir numaralı gündem maddesi oldu. Kamu diplomasisi stratejisi ile keşke daha iyi anlatılması mümkün olsaydı. Türkiye, kişiler üzerinden tezini anlatabilmeli, lider kadroya yönelik adımlar atılması lazım. Şimdi YPG, bölgede sekülerliğin koruyucusu, kadın özgürleşmesinin simgesi olarak görülüyor. Bu nedenle algısal cephede işimiz sahadakinden daha zor” dedi.

'20 YILDIR BURADAYIM, BÖYLESİNİ GÖRMEDİM'

TESK Başkanı Palandöken: Barış Pınarı Operasyonu bölgesindeki esnafın borçları ertelenmeli
Yayına ABD’den katılan Turkish Heritage Organisation Başkanı Ali Çınar ise Türkiye’ye yönelik yaptırım paketinin Senato’dan geçmesine kesin gözle bakıldığını belirtti. Türkiye’nin Washington’da mutlaka lobi yapması gerekeceğini söyledi. “Op-ed yazmak veya Washington’daki bazı kanallara bağlanmak iyi ama yetersiz. Ankara’dan mutlaka bir heyetin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce gelmesi gerek. Çünkü burada Trump’a “görüşme” baskısı da yapılıyor. Trump’ın da ilk önceliği Türkiye değil. Daha büyük dertleri var. Azil süreci hızla ilerliyor ve asker çekme kararı da özellikle Kongre’de buna az da olsa etki etmiş gibi. Trump’ın hep yanında olan isimler bile mesafe koymak zorunda kaldılar” dedi.

Çınar, TSK ve Pentagon’un ve Hulusi Akar ve Mike Esper arasında telefon trafiğinin devam ettiğini söylerken, yine de özellikle sahadaki askerlerin basına verdiği bilginin Türkiye aleyhine bir hava yarattığına dikkat çekti.  “20 yıldır buradayım, bu kadar ağır ifadelerle Türkiye’nin karalandığına daha önce hiç şahit olmadım” dedi.

Yorum yaz