Miçotakis, Ankara'nın Doğu Akdeniz'e Yavuz isimli doğal gaz arama gemisini göndermesinin ertesi günü yaptığı açıklamada "Türkiye'nin attığı son adımlar pervasız bir şekilde Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmektir" diye konuştu.
ABD'nin de Doğu Akdeniz'de çıkarı olduğunu belirten Miçotakis, Kıbrıs'ın tek isteğinin apaçık ortada olan uluslararası hukukun uygulanması olduğunu belirtti. Yunan Başbakan ABD'den ağırlığını koyarak doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Kıbrıs ile Türkiye arasında yükselen tansiyonu düşürmesini istedi.
POMPEO: HİÇBİR ÜLKE AVRUPA'YI REHİN ALAMAZ
Reuters'ın haberine göre Pompeo, Doğu Akdeniz'in enerji kaynaklarının keşfinde 'uluslararası kuralların geçerli olduğunu' belirtip "Hiçbir ülke Avrupa'yı rehin alamaz. Türklere, yasa dışı sondajın kabul edilemeyeceğini söyledik. Faliyetlerin yasal yürütüldüğünden emin olmak için gerekli diplomatik adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz" dedi.
Pompeo, "(Gerilimi) azaltma ve karşılıklı uzlaşının sağlanacağı çözümler bulma amacıyla tarafların, herkesin bir araya gelmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.
ABD Dışileri Bakanı ayrıca Washington'un Doğu Akdeniz'de Yunanistan-Mısır-İsrail arasındaki enerji işbirliğine destek verdiğini ve enerji piyasasasına 'serbest ekonomi kuralları çerçevesinde dahil olmayı arzu ettiğini' de söyledi.
POMPEO PROTESTO EDİLDİ
Bazı protestocular ABD bayrağı yakarken, şehrin çeşitli bölgelerine de pankartlar asıldığı görüldü.
'YAVUZ KISA SÜREDE SONDAJA BAŞLAYACAK'
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Cumartesi sabahı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yavuz gemisinin Güzelyurt-1 isimli lokasyona ulaştığını ve en kısa sürede sondaja başlayacağını duyurdu.