CHP’nin 37. Olağan Kurultay takvimi belirlendi. 8 Kasım-1 Aralık 2019 arasında mahalle delegeleri seçimi, 14 Aralık 2019-27 Ocak 2020 arasında ilçe kongreleri, 3 Şubat-2 Mart 2020 arasında da il kongreleri gerçekleştirilecek.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'ya konuşan CHP'li Salıcı’nın sistem tartışmaları, İYİ Parti ittifakı, yeni parti girişimleri ve kurultay sürecine dair sorulara yanıtları şöyle.
'SORUN BAŞKANLIK BARAJI DEĞİL SİSTEMİN KENDİSİ'
Cumhurbaşkanlığı seçiminde 50+1 barajının aşağı çekilmesi önerisi gündeme geldi. Bu tartışma sizce neden başladı?
Siz güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş istiyorsunuz. Bu tartışma açılmışken bir değişiklik teklifi sunmayı düşünür müsünüz?
- Türkiye’de Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı olacak, yargıya hâkim atayacak ve biz de bu kişinin yüzde kaç ile geleceğini tartışacağız! Anlamlı bir tartışma değil.
'NEDEN PARTİLİ CUMHURBAŞKANINI TARTIŞMIYORUZ!’
Sistem değişikliği tartışması açısından bu bir başlangıç olmaz mı?
Sistem tartışması beraberinde erken seçim tartışmasını da getiriyor. Var mı böyle bir beklentiniz?
- Bu soru çok soruluyor ama biz bir erken seçim tartışması içinde değiliz. Ülkenin ağır problemleri var. Elektriğe daha yeni yüzde 14.90 zam geldi. Bu zamlar neden engellenemiyor, vatandaşın beli bükülüyor, dar gelirli işsiz kalıyor, gelirini arttıramıyor. Asıl bunlarla meşgul olsunlar. Şu anda Türkiye’nin gündemini suni gündem maddeleriyle değiştirmeye çalışıyorlar. Türkiye’de esas gündemi açlık, yoksulluk, işsizlik, mutfaktaki yangın.
'MİLLET İTTİFAKI PROTOKOLÜNE SAHİP ÇIKIYORUZ’
Son günlerde ittifakların geleceği tartışılıyor. İYİ Parti’den “Millet İttifakı’na Katolik nikahı ile bağlı değiliz” açıklaması geldi. Biz de “boşanıyor musunuz” diye soralım.
İYİ Parti, CHP’yi HDP ile yakınlaşmakla suçluyor.
- Biz başka bir siyasi partiyiz. İYİ Parti başka bir siyasi parti. Bunu İYİ Parti Sözcüsü de ifade ediyor. Dolayısıyla CHP ile İYİ Parti’nin parlamentodaki mücadelesi ve genel merkez siyaseti bazen farklılıklar gösterebilir. Biz birbirimizi politikalarımız anlamında bağlıyor değiliz. Ama İYİ Parti ile yapmış olduğumuz Millet İttifakı protokolüne, yerel seçimlerdeki iş birliği anlayışına biz sahip çıkıyoruz. Bununla ilgili tereddütümüz yok.
Bu arada yeni partiler kuruluyor. Bu partiler siyaseti, ittifakları nasıl etkiler? Bir temasınız var mı?
- Bir temasımız yok, biz de onları sizler gibi izliyoruz. Ama siyaseti daha demokratik hale getireceği kesin.
37. Kurultay takvimini açıkladınız. Nasıl bir hedefle yola çıkıyorsunuz? Kongre sonunda nasıl bir CHP hedefliyorsunuz?
'İKTİDARA YÜRÜRKEN MAKSİMUM MUTABAKAT ARIYORUZ'
Tek aday vurgusuna parti içinden bunun demokratik olmayacağı eleştirileri geldi. Bu tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
'YARIŞ OLSUN, AMA HİZMET YARIŞI OLSUN’
Ama bu mutabakat arayışı yarış olmayacak anlamına gelmiyor, o zaman?
Büyük kurultaya tek genel başkan adayı ile mi gidilir?
- Onu bilme şansım yok. Biz genel başkanımızın önemli bir liderlik yaptığını görüyoruz. Bunu toplum da görüyor. Sadece CHP’nin başarısı üzerinden giden bir süreç de yürütmüyoruz. Demokrasi talep eden hereksin talebine sahip çıkan bir süreç yürütüyoruz. Sayın genel başkanımız da bunun öncülüğünü yapıyor. Dolayısıyla başarılı olmuş bir sürecin sonunda kurultayda nasıl bir durum ortaya çıkar bilmiyoruz ama biz sayın genel başkanımızın yürüttüğü bu sürecin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.
'PROGRAM YENİLENİYOR: İKTİDAR YAPMIYOR AMA CHP İKTİDARINDA YAPILACAK'
Bu arada bir de CHP programının yenilenmesi tartışılıyor. Böyle bir ihtiyaç nereden doğdu? Nasıl bir çalışma yapılacak?