TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Ankara’da gerçekleşen Suriye konulu üçlü zirve ve beraberindeki gelişmeleri Sputnik’e değerlendirdi.
"Özellikle İdlib, Fırat’ın doğusu konularına yönelik Suriye’nin toprak bütünlüğünü gözeten, üç ülkenin de ortak bir anlayışa vurgu yaptıkları bir metin var. Suriye Anayasa Komitesi’nin kurulması yönündeki pürüzlerin ortadan kalkması, bu konuda ilerleme sağlanması, Cenevre süreci ve BM ile koordineli olarak sürecin desteklenmesi yönünde inisiyatiflerin alınması krizin aşılması açısından çok değerli" diyen Çonkar, "Her bir zirve temelde Suriye halkının yaşadıkları zorlukların bir an evvel son ermesi açısından önemli diplomatik, siyasi bir girişim olarak tarihe geçmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
'TERÖRLE MÜCADELEDENİN ORTAK BİR BAKIŞ AÇISIYLA YANSIMASI ÖNEMLİ'
Çonkar, Fırat’ın doğusuna da işaret ederken, “Aynı şey PKK, YPG’nin hakimiyet kurmaya çalıştığı bölgeler açısında da geçerli. İdlib nasıl Suriye’nin bir parçası ise bütün bu bölgeler de Suriye’nin parçası. Bu anlamda terörle mücadele yönünden bütün bu hassasiyetlerin ortak bir bakış açısıyla, Suriye topraklarının tamamına yansıması önemli. Ben bu yönde de bir anlayış oluştuğunu görüyorum. Suriye rejimi de bu çerçevede doğru adımlar atmaya başladıkça krizin çözümü daha da kolaylaşır” dedi.
'MEKTUP OLUMLU YÖNDE ATILMIŞ, DOĞRU BİR ADIM'
Çonkar, “Rejimin bu noktada, özellikle Fırat’ın doğusunda PKK-YPG’nin Amerika desteğiyle ayrılıkçı bir yapılanmasını kabul etmeyeceğini söylemesi, toprak bütünlüğü içerisinde hiçbir terör örgütüne fırsat vermeceğini ifade etmesi, bunlar önemli bir gelişmeyi ortaya çıkardı. Bu süreç üzerinden Türkiye’nin de ortak bir anlayışla Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekleyecek şekilde, aynı minval üzere bir ortak zemin geliştirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bölge ülkelerin tamamı açısından ve bizim açımızıdan bu bölücü, ayrılıkçı terör çok büyük bir tehdit ve buna karşı Irak’ın, İran’ın, Suriye’nin ve Türkiye’nin ortak duruşu, ortak menfaatleri var, bunun bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Olumlu yönde atılmış, doğru bir adım. Bu anlamda Türkiye’nin bundan memnuniyet duyduğunu ifade edebilirim” diye konuştu.
'İKİ KOMŞU DEVLETİN MENFAAT VE GÜVENLİK ALANLARI KESİŞİYORSA BU ALAN KULLANILMALI'
Çonkar, “İki komşu devletin menfaatleri, güvenliği söz konusuysa, ortak menfaat ve güvenlik alanları kesiştiği ölçüde bu alanının ne olursa olsun kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Belki rejimle ilgili bir anlaşmazlık olabilir, sıkıntılı süreçler yaşanmış olabilir ama iki devletin menfaatleri ve güvenliği söz konusu olduğunda devlet kurumlarının bu yönde ortak adımlar atabilmesi, diyalog kurabilmesi ve siyaset geliştirmesinin doğru olacağı kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.