Duvar'ın aktardığına göre, Trump’ın özerk statüdeki adayı Danimarka’dan almak istediği yönündeki haberler, Kopenhag’da ‘1 Nisan şakası’ olarak yorumlandı. Danimarkalı siyasetçilerden Trump’a şakayla karışık tepki yağıyor.
Trump’ın, 55 bin kişinin yaşadığı, doğal kaynak zengini ve jeopolitik önem taşıyan Grönland’ı almak istediği iddiası, Wall Street Jounal gazetesi tarafından ortaya atıldı. Habere göre, ilkbaharda bir yemek sırasında bir konuk ABD’ Başkanı’na, ‘Kopenhag’ın özerk statüdeki adaya her yıl 500 milyon dolar kaynak aktarmakta zorlandığını’ söylemişti.
Wall Street Journal, Trump’ın bunun üzerine Beyaz Saray’daki danışmanlarına konuyu araştırma talimatı verdiğini yazdı.
Reuters’a konuşan kaynaklar ise bazı danışmanların bu fikre gülüp geçmesine rağmen bazı danışmanların da konuyu ciddiye aldığını söyledi.
‘DELİRDİĞİNİN NİHAİ KANITI’
Espersen, “Danimarka’nın 50 bin vatandaşını ABD’ye satacağı düşüncesi tamamen saçmalık” tepkisini gösterdi.
‘HAYIR, TEŞEKKÜR EDERİZ’
Grönland’ın ikinci büyük partisi Inuit Ataqatigiit’ten (IA) Danimarka parlamentosunda milletvekili olan Aaja Chemnitz Larsen, “İlk aklıma gelen, ‘Hayır, teşekkür ederiz’ demek” tepkisini gösterdi.
Larsen, “Eminim ki, Grönland halkının büyük çoğunluğu uzun vadede ABD yerine Danimarka ile bir ilişki olmanın daha iyi olduğuna inanıyor” dedi.
‘GERÇEK İNSANLARDAN SÖZ EDİYORUZ’
Reuters’ın haberine göre, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod’un da bugün konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.
ABD’NİN ESKİ BÜYÜKELÇİSİ: FELAKET
ABD’nin eski Danimarka Büyükelçisi Rufus Gifford da Trump’a, “Aman Tanrım. Grönland’i çok seven, her bir köşesine dokuz kez gitmiş ve halkını seven biri olarak söylüyorum, bu tam anlamıyla bir felaket” tepkisini gösterdi.
Grönland, stratejik önemi ve doğal kayaklarıyla, ABD, Çin ve Rusya gibi süper güçlerin uzun yıllardır ilgisini çekiyor. ABD’nin eski başkanlarından Harry Truman da, adayı 1946’da 100 milyon dolara satın almak istemiş, Kopenhag bu teklifi reddetmişti.