DÜNYA

Rusya Google’dan YouTube'daki yasa dışı gösterilerin reklamını yasaklamasını talep etti

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Google’a yolladığı mektupta, Rusya’da yetkili makamlardan onay alınmadan yapılan izinsiz gösterilerin YouTube’da yayınlanan reklamlarını yasaklamasını talep etti.
Sitede oku

Rusya’da internet güvenliğine yönelik yeni yasa teklifi kabul edildi
Google'a yolladığı mektupta Rusya’da yetkili makamlardan onay alınmadan yapılan izinsiz gösterilerin YouTube'da yayınlanan reklamlarını yasaklamasını talep eden Roskomnadzor’un verilerine göre bazı çevreler, video sitesinden reklam araçları satın alıyor ve bu push bildirimlerle, federal ve yerel seçimleri başarısızlığa uğratmak amacıyla yasa dışı gösterilerle ilgili bilgi yayınlıyor.

Söz konusu çevrelerin kanallarına abone olmayan kişilere de bu tür bildirimlerin geldiğini vurgulayan Roskomnadzor, Google'ın karşı önlem almaması durumunda şirketin faaliyetlerini Rusya’nın iç işlerine müdahale, ayrıca 'demokratik seçimlerin yapılmasına düşmanca etki ve engelleme' olarak değerlendireceği ve önleyici tedbirler almak zorunda kalacağı konusunda uyardı.

Rus kitle iletişimi denetçisinin Google’a yönelttiği bu uyarı, Moskova’da cumartesi düzenlenen izinsiz protesto gösterilerini izliyor. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, söz konusu gösterilerde 136 kişinin gözaltına alındığını söylemişti.

Google eski çalışanından 'manipülasyon' iddiası
Önceki cumartesi günleri de izinsiz olarak düzenlenen, binlerce kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan protesto gösterilerinin sebebi ise, Moskova’nın yerel parlamentosu için eylülde yapılacak seçimlere başvuru yaparken çok sayıda geçersiz imza sunan bazı muhaliflerin adaylıklarının reddedilmesi.

Rusya’daki seçim yasalarına göre bir parti tarafından öne sürülmemiş herhangi birinin seçimlerde aday olabilmesi için destek göstergesi olarak kendi bölgesinde yaşayanların yüzde 3’ünün imzasını almış olması gerekiyor. Daha sonra imzaların yer aldığı listeler Rusya Merkez Seçim Komisyonu’na gönderiliyor.

Komisyon da söz konusu imzaların gerçek kişilere ait olup olmadığını, imzacıların adres bilgilerinde uyuşmazlık olup olmadığını ve imzacının hayatta olup olmadığını kontrol edip seçim başvurusunun kabulüne ya da reddine ilişkin karar veriyor.

Sunduğu imzaların yüzde 10’dan fazlasının geçersiz olduğu belirlenen adaylar, Rusya yasalarına göre seçimlere kabul edilmiyor.  

Yorum yaz