Basın toplantısı düzenleyen Sözcü, “Şansölye, şu anki mevcut durum ve mevcut şartlar altında ABD öncülüğündeki görev gücüne katılmayı düşünmüyor. Alman hükümetindeki herkes bu konuda hemfikir” dedi.
MASS: ABD DEĞİL, AB MİSYONU İSTİYORUZ
Öte yandan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bu konuda Berlin’in gönülsüzlüğünü bir kez daha vurguladı.
Gazetecilere açıklama yapan Mass, “Bu aşamada İngilizler Amerikan misyonuna katılmayı tercih etti. Biz bunu istemiyoruz. Biz bir Avrupa misyonu istiyoruz” diye konuştu. Konunun masada olduğunu belirten Mass, AB’yi ikna etmeninse zaman alacağını söyledi.
Zarif, “Bugün, ABD dünyada yalnız ve (Körfez’de) bir koalisyon yaratamıyor. Arkadaşları olan ülkeler, onlarla bir koalisyonda yer almaktan çok utanıyor” dedi.
DAHA ÖNCE DE 'HAYIR' DEDİ
ABD’nin başkent Berlin’deki elçiliği, Hürmüz Boğazı’ndaki petrol tankerlerini iran’a karşı koruma amacıyla uluslararası bir askeri koalisyon için Almanya’dan resmen destek istediğini duyurmuştu. ABD, Almanya’nın bu konuda Fransa ve İngiltere’ye katılmasını talep etmişti.
Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ‘hayır’ yanıtı vereceklerini duyurmuştu. Almanya'nın askeri gerilimin artmasını istemediğini söyleyen Maas, diplomasiden yana olduklarını vurgulamıştı.
İNGİLTERE'DEN DOĞRULAMA
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Hürmüz Boğazı’nda ABD öncülüğünde oluşturulacak uluslararası askeri koalisyonda yer alacağını doğruladı.
BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK
Geçen yıl, dünyada denizyoluyla taşınan tüm hammadde ve petrolün üçte biri Hürmüz Boğazı’ndan geçti. Ancak mayıs ve haziran aylarında altı tanker bölgede saldırıya uğradı. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler bu saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyor ancak Tahran bunu reddediyor.