DÜNYA

'İngiliz tankerinin alıkonulmasından sonra Tahran farklı senaryolara hazır'

İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad, İngiltere'ye ait bir petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'nda Devrim Muhafızları tarafından alıkonulmasına ilişkin, Tahran'ın pozisyonuna bağlı kalmaya devam ettiğini ve 'farklı senaryolar için' hazır olduğunu söyledi.
Sitede oku

İran, Suudi Arabistan'daki petrol tankerinin serbest bırakıldığını doğruladı
İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad, Basra Körfezi'nde yükselen gerilime dair açıklamalarda bulundu.

Baidinejad, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin 'farklı senaryolara hazırlıklı olduğunu' belirtti.

Büyükelçi, "İngiliz hükümeti, gemi sorununun ötesinde, İran ve İngiltere arasındaki mevcut gerilimi arttırmak isteyen yerel siyasi güçleri frenlemelidir. Bu, bölgede içinde bulunduğumuz hassas zamanda oldukça tehlikeli ve akıl dışı ancak İran, kararlı ve farklı senaryolar için hazır" ifadelerini kullandı.

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuştu.

İranlı yetkililer, 'Grace 1' adlı tankerin serbest bırakılmasını aksi halde misillemede bulunacaklarını açıklamıştı. Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, dün İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzatmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, cuma günü İngiltere bandıralı Steno Impero adlı petrol tankerini, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

Yorum yaz