MULTİMEDYA

UNESCO Dünya Mirası listesine eklenen yeni alanlar

Sitede oku

Listeye giren anıtlar, Azerbaycan, Portekiz, Rusya, İspanya, İngiltere, Myanmar, Güney Kore, Japonya, İzlanda, Irak ve İran gibi ülkelerde yer alıyor. Komiteye sunulan onlarca adaydan seçilip UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen alanlardan bazıları, Sputnik’in galerisinde.

1 / 10
Japonya'nın Osaka bölgesinin milattan önce kurulan Mozu-Furuichi mezarlığı.
2 / 10
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren İzlanda'daki buzullarla kaplı doğa harikası Vatnajokull Ulusal Parkı'ndan bir kare.
3 / 10
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Myanmar'daki budist mabetlerinin yer aldığı Bagan bölgesi.
4 / 10
Rusya'nın Pskov kentindeki 12. - 13. yüzyıllara ait olan 10 kilise, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklendi. Pskov şehrinin tarihi kısmında yer alan kiliseler, katedraller, manastırlar ve idari binalardan oluşan kültürel alan, Rusya'nın kuzeybatısında Velikaya Nehri kıyılarında yer alıyor.
5 / 10
Azerbaycan'ın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Şeki kentinin tarihi mahallesi ve Şeki Han Sarayı. Azerbaycan mimarisinin en önemli anıtları arasında gösterilen ve 1762'de hanların yazlık ikametgahı olarak inşa edilen Şeki Han Sarayı'nın en önemli özelliklerinden biri de yapımında çivi veya herhangi bir yapıştırıcı unsurun kullanılmamış olması. Çevresi surlarla çevrili, iki kat, altı oda ve iki aynalı balkondan oluşan, salon ve oda duvarları renkli işlemeler, motifler, savaş sahnelerinin yansıtıldığı duvar resimleriyle süslü sarayın ahşap çıtalar arasına çeşitli renklerde cam monte edilerek yapılan geometrik desenli pencereleri, "şebeke" adı verilen el sanatlarının en nadir örnekleri arasında gösteriliyor.
6 / 10
Portekiz'in başkenti Lizbon'un 30 km kuzeybatısında Mafra Milli Saray, Kilise, Manastır, Cerko Parkı ve Avlanma Parkı'ndan oluşan Mafra kraliyet yapıları artık UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Alan 1711'de Kral Joao tarafından monarşi ve devlet anlayışının somut bir temsili olarak tasarlandı. Mafra Milli Saray, içerisinde 30 bin kitap barındıran dev bir kütüphaneye de sahip. Yapı, İtalyan Barok stilinin bir örneği olarak görülüyor.
7 / 10
Portekiz'in Braga kentindeki İsa Tapınağı Bom Jesus do Monte, listeye eklenen 2. Portekiz mirası. Espinho Dağı eteklerinde yer alan kültürel peyzaj alanı ile kente tepeden bakan tapınak, klasik Barok mimarisi ile 6 asırlık bir geçmişe sahip.
8 / 10
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Güney Kore'deki en eski özel Neo-Konfüçyanizm Akademisi
9 / 10
UNESCO’nun Dünya Miras Komitesi Irak’ın başkenti Bağdat’ın 100 kilometre güneyinde bulunan Babil'in tarihi sit alanının Dünya Miras Listesi'ne aldığını duyurdu. Babil, tarihi kaynaklara göre yaklaşık 4 bin yıl önce kadim Babil İmparatorluğu'nun merkeziydi.
10 / 10
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklenen İran'ın Gilan eyaletindeki geniş yapraklı orman manzarası.
Yorum yaz