DÜNYA

Ryabkov: Rusya'nın Venezüella'da askeri çıkarı yok, Barbados'taki görüşmeler çözüm açısından önemli

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'li mevkidaşı David Hale ile yaptığı görüşmede Moskova yönetiminin Venezüella'da askeri çıkarı bulunmadığını vurguladı. Ryabkov'a göre Venezüella hükümeti ve muhalefetinin Barbados'ta yapacağı görüşmeler çözüm açısından önemli.
Sitede oku

Ryabkov ve Hale, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldi. İkilinin gündemindeki önemli konulardan biri Venezüella'daki durumdu. 

Rusya'nın Venezüella'da askeri çıkarı bulunmadığını belirten Ryabkov, "Venezüella'da askeri birliğimiz yok. Bu ülkede, ABD ve Venezüella'nın komşuları tarafından istikrarsızlaştırıcı faktör olarak görülebilecek hiçbir askeri kaynağımız yok. Oradaki tüm faaliyetler, daha önce akdedilen sözleşmeler kapsamında tedarik edilen askeri teçhizatın bakımıyla ilgili" dedi.

'BARBADOS GÖRÜŞMELERİNİN KATKI SUNACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Ryabkov, Venezüella'daki siyasi krizi çözmek amacıyla muhalefetle hükümet arasında bu hafta Barbados'ta yeniden başlayacağı duyurulan görüşmelerin krizin çözümü açısından önemli olduğunu kaydetti.

Hükümet ve muhalefet arasında görüşmeler yapılmasına katkı sunan Norveç tarafının çabaları da dahil olmak üzere her türlü çabayı önemli bulduklarını anlatan Ryabkov, Barbados'taki yeni tur görüşmelerin normalleşme çabalarına ciddi katkı sunacağını düşündüklerini ifade etti.

Ryabkov: Venezüella ordusunu güçlendirmeye yönelik işbirliğimize devam edeceğiz
ABD'nin bu görüşmelerle ilgili bazı çekinceleri olduğunu anladıklarını söyleyen Ryabkov, Rusya için önemli olanın sürecin kesintiye uğramaması ve ortak çözüm arayışlarının devam etmesi olduğunun altını çizdi.

'RUSYA'NIN VENEZÜELLA'YA SİLAH SEVKİYATI, BÖLGEDEKİ GÜÇ DENGESİNİ BOZMUYOR'

Ryabkov, “Venezüella’ya Rus askeri teçhizat teslimatının hiçbiri hiçbir zaman bölgedeki güç dengesinde değişikliğe yol açmadı” dedi.

Rus diplomat, ülkesinin her zaman Venezüella için askeri teknik işbirliği alanındaki sorumluluk sahibi tedarikçi olduğunun altını çizdi.

ABD’nin Venezüella’daki Rus uzman varlığını politik amaçlarla şişirme ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik sert politikayı sürdürmek için bahane olarak gösterme arzusunu anladıklarını dile getiren Ryabkov, “Bu politika bizim için kabul edilemez. Bunu Amerikalılara söyledik. Onlara ayrıca Caracas ile farklı alanlarda normal işbirliğini yürütmemize engel olmaya çalıştıklarını gördüğümüzü de söyledik. Bu, onlarla anlaşmazlık yaşadığımız konulardan biri. Ama biz diyalogdan kaçmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Venezüella devlet petrol şirketi Moskova’da ofis açıyor

ABD’ye gerçek durumu anlatmak için ABD'li mevkidaşı David Hale ile görüştüklerini söyleyen Ryabkov, “Venezüella’da bu alanda, ABD veya Venezüella’nın komşuları tarafından istikrarsızlaştırıcı faktör olarak değerlendirilebilecek hiçbir kaynağımız yok” dedi.

Venezüella’daki Rus uzmanların sadece teçhizatın bakımını sağlamak için orada bulunduğunu kaydeden Ryabkov, “Venezüella’ya dönem dönem teknisyen uzmanlar gönderme ihtiyacı var. Ama bunu takip etmek ve hatta orada kimlerin olduğu kimlerin olmadığı konusunda rapor vermek doğru değil.  Normal çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yorum yaz