Bir otelde yapılan törende, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, AB'nin desteğiyle Türkiye'de eğitimini tamamlayan Suriyeli öğrencilere sertifikalarını takdim etti.
Türkiye'de 150 bin uluslararası öğrencinin bulunduğunu, 16 bininin YTB burslusu olduğunu belirten Eren, bu öğrencilerin Afrika, Balkanlar, Doğu Avrupa, Türk cumhuriyetleri gibi dünyanın farklı bölgelerinden geldiklerini ifade etti.
Eren, Suriye ve Türkiye'nin kadim tarihi ve kültürel bağları dolayısıyla birbirlerine çok yakın iki halk olduklarının altını çizdi.
Suriye'de iç karışıklık patlak verdiğinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere açık kapı politikası uygulama talimatı verdiğini hatırlatan Eren, Türkiye'de 3.5 milyonun üzerinde Suriyeliyi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bu ortaklık sayesinde 2012'den itibaren 15 bin öğrenciye burs imkanının sağlandığını kaydeden Eren, bin 272 öğrenciye AB ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) fonları üzerinden üniversite bursu verildiğini bildirdi.
‘2021'DE 230 BİNE YAKIN SURİYELİ BAŞVURU YAPACAK’
Eren, "Elimizdeki rakamlara göre, 2021'de 230 bine yakın Suriyeli üniversitelerde eğitim almak için bekliyor olacak veya başvuru yapacak. Çok yoğun bir talep bu, biz bunu karşılamaya çalışacağız" diye konuştu.
Türkiye'deki üniversitelerin eğitim imkanlarından herkesin eşit şekilde faydalanmasını istediklerine dikkati çeken Eren, "Ana vatandan ayrı olmak, insanın doğduğu, büyüdüğü yerden ayrı olması zor bir şey ama şunu bilin Türkiye sizin de ana vatanınız" dedi.
Eren, Suriye'deki iç karışıklık sürecinde izlenen açık kapı politikası sayesinde Türkiye'ye gelen Suriyeliler sayesinde iki ülke arasında sağlam bağlar kurulacağına inandığını söyledi.
Eren, AB ve BMMYK ile çok iyi iş birliğine sahip olduklarını kaydederek, bu ortaklık için kendilerine teşekkür etti ve her zaman iş birliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.
BERGER: SURİYELİLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye'de dil öğrendikleri ve başarılı çalışmalar ortaya çıkardıkları için öğrencilerin önemli çalışmalar kaydettiklerine dikkati çeken Berger, bu kapsamda yüksek öğrenimin önemine de değindi.
Berger, üniversite eğitiminin istihdam edilebilirliği artırdığına işaret ederek, AB olarak Türkiye'deki mülteciler için okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitime destek veren çalışmalar yaptıklarını anlattı.
"Bu nedenle AB Delegasyonu olarak Suriyelileri desteklemeye devam edeceğiz" diyen Berger, mülteciler için özellikle dil öğreniminin önemine işaret etti.
Berger, eğitimin sosyoekonomik entegrasyon için önemli olduğunun altını çizerek, YTB Başkanı Eren ve BMMYK Temsilcisi Lumpp'a iş birliği için teşekkürlerini iletti.