DÜNYA

Hong Kong başbakanı protestoların ardından suçluların Çin'e iadesine izin verecek yasa tasarısını askıya aldı

Hong Kong Başbakanı Carrie Lam, 'suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıracak' yasa tasarısın hükümeti tarafından süresiz olarak askıya alındığını açıkladı. Günlerce süren dev protestoların ardından LegCO yasa tasarısının görüşmeleri askıya almıştı.
Sitede oku

Çin'e iadeye karşı Hong Kong'da hükümet binaları kuşatıldı
Hong Kong Lideri Carrie Lam, yasada yapılacak değişiklik için sunulan tasarıyı geri çekmeyi reddediyordu. Ancak yerel medyaya yansıyan haberlere göre; son günlerde danışmanları Lam’a tasarıyı askıya alma yönünde tavsiyede bulundu.

Hong medyasına yansıyan iddialar, bizzat Carrie Lam tarafından basın toplantısıyla doğrulandı. Lam, yasa taslağının süresiz olarak askıya alındığını duyurdu.

Yasanın toplumda ciddi ölçüde ayrışma yarattığını aktaran Lam, hükümet içinden “durup düşünmesi” yönünde çağrılar aldığını belirtti. 

“Açıklama ve iletişim bakımından eksiklikler bulunduğunu itiraf etmek zorundayım” diyen Lam, “Hong Kong’un çıkarlarını akılda tutmak zorundayız” dedi.

Carrie Lam, yasa tasarısının yasama yılı sona ermeden parlamentodan geçirilmesi yolundaki aciliyetin “muhtemelen artık var olmadığını” da sözlerine ekledi.

YASAYA NEDEN GÜNDEME GELDİ?

Hong Kong'da 1997 sonrasının en büyük protestosunun ardından: 'Çin'e iade yasa tasarısı yola devam edecek'
Hong Kong Yönetimi bu yasa değişikliği teklifini spesifik bir olayın ardından gündeme getirdi. İddiaya göre; 19 yaşında Hong Kong'lu bir adam, geçen yıl şubat ayında Tayvan'da tatil yaparken 20 yaşındaki hamile kız arkadaşını öldürdü.

Akabinde zanlı Hong Kong'a kaçtı. İki bölge arasında iade anlaşması olmadığı için de şahıs Tayvan'a sınırdışı edilemedi.

LegCO isimli söz konusu tasarı yasalaşırsa, cinayet ve tecavüz gibi suçlarda anakara Çin ile Tayvan ve Makau yönetimleri, Hong Kong’dan suçlu ya da suçluların iadesi için talepte bulunabilecek. Talepler, topyekûn değil, vaka bazında değerlendirilerek karara bağlanacak.

NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?

Hong Kong'da 'suçlu iadesi yasa tasarısı' protesto edildi
Sınırdışı yasasında yapılması planlanan değişiklikleri eleştirenler, Çin'e iade edilecek zanlıların, bu ülkede bağımsız olmayan, uluslararası standartlardan uzak ve muhalifleri takibat altına alan hukuk sistemi içinde haklarını aramak zorunda bırakılacağını dile getiriyor.

Hong Kong Yönetimi ise tasarının yasal boşlukları doldurarak, kentin suçlular için güvenli bir liman olmasının önüne geçeceğini savunuyor.

Hong Kong, Britanya tarafından Çin’e iade edildiği 1997’den bu yana en kapsamlı gösterilere sahne oluyor.

Tasarı sıradışı şekilde, düzen yanlısı iş insanlarından, avukatlara, öğrencilerden demokrat kesimlere ve dini gruplara kadar geniş bir muhalefet tepkisine yol açmış durumda.

Yorum yaz