2016 seçimininin galibi Trump, yabancı hükümetlerden 2020 başkanlık seçimindeki rakiplerine zarar verecek enformasyon kabul edebileceğini söyledi. Böyle bir enformasyon alması halinde FBI'a ifşa etmeyebileceğini de belirtti.
ABC News kanalına konuşan ABD Başkanı, "Bu müdahale değil ki, ellerinde enformasyon var, sanırım ben alırdım" dedi. "Bu işte bir yanlışlık olduğunu düşünmem halinde belki FBI'a giderdim, eğer yanlış bir şey olduğunu düşünseydim" diye ekledi.
ABC News Başsunucusu George Stephanopoulos'a Oval Ofis'te demeç veren Trump, "Çin ve Rusya gibi ülkelerden rakipleriniz aleyhine enformasyon kabul eder miydiniz yoksa bununla ilgili FBI'ı bilgilendirir miydiniz" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bence belki ikisi de yapılabilir. Bence dinlemek isteyebilirsin, dinlemekte hiçbir sakınca yok. Bir ülkeden, diyelim Norveç'ten biri seni aradı, 'Rakibine karşı elimizde enformasyon var' dedi, sanırım ben ne diyeceklerini duymak isterdim."
Yabancı bir hükümetin kendisinin rakiplerine karşı enformasyon teklif etmesinin ABD seçimlerine müdahale anlamına geleceği görüşünü reddeden Trump, şunları söyledi:
"Bu müdahale değil. Ellerinde enformasyon var, sanırım ben alırım. Yanlış bir şey olduğunu düşünürsen belki FBI'a giderim, eğer yanlış bir şey olduğunu düşünürsem. Ama biri rakipler hakkında araştırmayla çıkagelirse, öyle değil mi, rakiplere dair araştırmayla ortaya çıkıyorlar, 'Aman FBI'ı arayalım'. FBI'ın bununla ilgilenmeye yetecek kadar ajanı yok. Gidip Kongre üyeleriyle dürüstçe konuşursanız, hepsi bunu yapıyor. Hep bunu yapıyorlar, bu işler böyle yürüyor, buna da rakip araştırması deniliyor."
Trump, geçen yıl attığı bir tweette, Haziran 2016'da Trump Tower'da oğlu Donald Trump Jr.'ın yabancı kaynaklarla görüşmesinin, başkanlık seçimindeki Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton hakkında enformasyon edinmeyi hedeflediğini itaraf etmişti. Bu türden görüşmelerin 'tümüyle yasal olduğunu ve siyasette her zaman yapıldığını' savunmuştu.
"Biri gelip 'Hey, bende senin rakibinle ilgili enformasyon var' dese, sen FBI'ı arar mısın?"
"Bak sana şunu söyleyeyim: Tüm hayatım boyunca çok şeyler gördüm. Tüm yaşamım boyunca bir kez bile FBI'ı aradığımı hatırlamıyorum. FBI'ı aramazsın. Birini ofisinden atabilirsin, ne yaparsan yaparsın. Bana bir mola verin, hayat böyle yürümüyor."
Stephanopoulos "FBI Direktörü, bunun yapılması gerektiğini söylüyor" diye ısrar edince ABD Başkanı şöyle konuştu:
"FBI Direktörü, yanılıyor, çünkü açıkçası hayatta işler böyle yürümüyor. Şimdi belki de gerçekleşmeye başlar, belki bugün farklı düşünürsün."
Geçen ay FBI Direktörü Christopher Wray, Kongre'de verdiği ifadede, "FBI seçim sürecindeki her türlü yabancı müdahale hakkında bilgi sahibi olmak ister" demişti.
ABC News'a açıklamalarına gelen tepkiler üzerine Twitter'dan izahat yapma ihtiyacı duyan Trump, kendini şöyle haklı çıkarmaya çalıştı:
"'Yabancı hükümetlerle' her gün görüşüp konuşuyorum. Daha yeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth, Galler Prensi, Başbakanı, İrlanda Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve Polonya Cumhurbaşkanı ile biraraya geldim. 'Her konuda' konuştuk."
"Hemen FBI'ı arayıp bu görüşmelerle ilgili bilgilendirmeli miydim? Çok saçma! Kimse bir daha bana güvenmez. Ama benim yanıtlarımın tamamı, Yalan Haber Medyası'nda nadiren yayımlanıyor. En önemli kısmını kasten dışarda bırakıyorlar."
Lakin Trump'ın bu izahat şekli, sosyal medyada yeni bir tepki ve alay dalgası yarattı.