DÜNYA

ABD'den Türkiye'ye 'S-400 anlaşmasını iptal etmesi için' 2 ay süre

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın, Türkiye’nin iki ay içerisinde S-400 hava savunma sistemi alımından vazgeçmemesi durumunda F-35 programı kapsamındaki işbirliğinin tamamen durdurulacağı uyarısında bulunduğu belirtildi.
Sitede oku

Rostec: Türkiye’ye S-400 teslimi 2 ay sonra başlayacak
ABD basınında yer alan ve Pentagon kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, Washington yönetimi Türkiye'ye Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşmasını iptal etmesi için 31 Temmuz'a dek süre tanıdı.

Bloomberg, “Pentagon Şefi Vekili, NATO müttefikinin Rus hava savunma sisteminde vazgeçmemesi bağlamında, ABD’nin 31 Temmuz’da Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programındaki katılımına son vereceğini Türk mevkidaşına bildirdi” diye yazdı.

Bununla birlikte Shanahan’ın, Türkiye’nin S-400 tutumunu değiştirmesi için zamanı olduğu uyarısında bulunduğu aktarıldı. Shanahan’ın, Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektubunda, S-400 alımının, “Türkiye’yi Rusya’ya aşırı stratejik ve ekonomik bağımlılığa ittiğini ve çok güçlü Türk savunma sanayisinin potansiyelini bozacağını” yazdığı ifade edildi.

Washington'ın Ankara'ya iki seçenek sunduğu, bu seçenelerin S-400 anlaşmasını haziranın ilk haftasının sonuna dek Rusya ile S-400 anlaşmasını iptal etmesi ya da yaptırımların ve F-35 programının iptal edilmesinin de dahil olduğu uygulamalarla karşı karşıya kalması olduğu belirtildi.

Diğer yandan 12 Haziran'da Brüksel'de F-35 alıcılarıyla yapılması planlanan toplantıya Türkiye'nin katılmayacağını söyleyen Shahanan, bu kararı "F-35 programının programatik yönetim faaliyetlerine Türkiye'nin katılımının düzenli bir şekilde durdurulmasını kolaylaştırmak" şeklinde gerekçelendirdi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI TEYİT ETTİ

‘ABD, F-35 eğitimi alan Türk pilotları 31 Temmuz’da sınır dışı edebilir’
Milli Savunma Bakanlığı, Shanahan'ın, Akar'a iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Shanahan, mektubunda, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik iş birliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklentisini dile getirdi, görüşmelere devam edilmesinin önemini ifade etti.

Yorum yaz