DÜNYA

Hakim ile avukat arasında etek boyu tartışması: Soruşturma açıldı

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi'nde görülen bir işe iade davası duruşmada hakim ile avukat arasında 'etek boyu' tartışması yaşandı. Türkiye Barolar Birliği (TBMM) Başkanı Metin Feyzioğlu, söz konusu hakim hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Sitede oku

Yürüyen merdivende etek altı fotoğrafa taciz davası: 2015'te de aynı suçtan yargılanmış
Avukat Erdost Balcı'nın sosyal medya hesabından paylaştığı tutanakta yer alan bilgilere göre hakim, duruşma esnasında diğer avukatlara davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğunu ve bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olup olmadığını sordu.

Dinleyici sıralarında bulunan bir avukat ise "Bence de özgürlük alanı ile ilgilidir müdahale edilmemesi gerekir" dedi.

Dinleyici sıralarında bulunan bir diğer avukat da "Avukatlık hukukuna ve örfüne uygundur" ifadesini kullandı.

Daha sonra hakim, avukatların kısa değerlendirilmesinin aynı olmayacağı iddiasıyla baro başkanlığına bildirmek üzere etek boyunun fotoğrafının çekilmesini istedi.

Avukat ise "Ben etek boyumun çekilmesini istemiyorum" dedi. Daha sonra duruşmaya devam edildi.

HAKİMDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Duruşma bitiminde salondan çıkacağı sırada hakimin kendisine döndüğünü söyleyen duruşmada bulunan bir başka avukat Dorukcan Davutoğlu ise “Çıkarken de hakim bana ‘Ankara Barosu avukatına küpe yakışıyor mu?’ diye sordu. ‘Ne diyorsunuz’ diyebildim sadece. Şoka girdim.” ifadelerini kullandı. Avukat Davutoğlu ve Çetin’in hakimden şikayetçi olacağı öğrenildi.

Olayın ardından avukatlar, Yoylu'ya tepki gösterdi. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da Yoylu ile tartıştı. 

HAKİMİN İLK SKANDALI DEĞİL

Oda tv'nin haberine göre, Yoylu, daha önce de Türkiye gündemine farklı olaylarla gelmişti. 

Yoylu, Sakarya'da görev yaparken, Balıkesir'e gönderildi. Yargı camiasında Yoylu'nun, Sakarya'da bir kişiye balkondan ateş ettiği için gönderdildiği konuşuluyor. 

2012 yılında Balıkesir Adliyesi'nde görev yaparken, bir avukata yumruk ve tekmeyle saldıran Yoylu, soruşturma geçirmiş, İstanbul Kartal Adliyesi'nde görevlendirilmişti. 

Yoylu'nun saldırdığı avukat olaydan sonra Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, darp nedeniyle başında ve boynunda ezikler, kızarıklıklar tespit edilen, 3 günlük de "iş göremez" raporu verilmişti.

Yargı camiasında konuşulan bir diğer konu ise, Hakim Yoylu'nun, Osmanlı Şeyhülislamlarından olan Ebussuud Efendi'nin hukukçuluğuna sık sık referans verdiği, tanıklara baskı kurmak için Müslümanlık vurgusu yaptığıydı. 

Yoylu'nun cübbesiz duruşmalara çıktığı da konuşulanlar arasında. 

​SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, İstanbul'da duruşma sırasında avukatın etek boyu nedeniyle tepki gösteren İş Mahkemesi hakimi hakkında soruşturma izni verildiğini bildirdi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, 'İstanbul İş Mahkemesi hakiminin, mini etekle duruşmaya gelen avukata tepki gösterdiğine' ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, resmen harekete geçildiğini ve inceleme başlatıldığını belirtti.

İnceleme sonucu, İstanbul İş Mahkemesi hakimi hakkında soruşturma izni verildiğini aktaran Yılmaz, konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. 

TBB: HAKİM, MESLEKTAŞIMIZI TACİZ ETMİŞTİR

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığınca, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde duruşmada, bir kadın avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimin, yargılama yaptığı işi bırakıp, avukatı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkıştığı, hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs ettiği belirtilerek, konunun sonuna kadar takip edileceği bildirildi. 

Kadın eylemciyi gözaltına alınırken taciz etmekle suçlanan polis hakkında 5 yıla kadar hapis talebi
TBB'den yapılan açıklamada, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşandığı, mahkeme hakiminin, bir kadın avukatın kıyafetine karıştığı, yetkisini kötüye kullandığı ve mahkemesini küçük düşürdüğü dile getirildi.

Açıklamada, "Hakim, aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir" ifadesi kullanıldı.

Bu hakimin daha önce Balıkesir'de bir avukata kürsüden hakarette bulunup onu darp ettiği anımsatılan açıklamada, "Sorunludur. Bugün yaşanan olay, bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur" değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından derhal Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile konunun görüşüldüğü, HSK tarafından hakim hakkında soruşturma açıldığı, bu olayın sonuna kadar takip edileceği kaydedildi.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: MESLEKTAŞIMIZI BU HADSİZE YEM YAPMAYIZ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bir de sesli mesaj yayınladı.

Feyzioğlu, "Bu sabah bir kadın meslektaşımız kılığı kıyafeti yüzünden hakimin tacizine, saldırısına, mobbing’ine uğradı. Etek boyu ölçüldü bir meslektaşımızın, iğrenç bir şey bu, bu hakimi kınıyoruz” dedi.

HSK ile görüştüğünü ve Kurul’un soruşturma açıldığını söyleyen Feyzioğlu, “Bu çok iğrenç bir olay, hiçbir zaman bir meslektaşımızı bu hadsize yem yapmayız. Bir hakim kimsenin kılık kıyafetine karışamaz, haddini aşmıştır” diye konuştu. 

Hakim Yoylu’nun daha önce bir avukatı dövdüğünü hatırlatan Feyzioğlu, “Biz bu hakimi yakından tanıyoruz. Bu kişinin hakimlik mesleğine o iğrenç olaydan sonra devam etmesi bizi bugünlere getirdi” dedi.

ADALET BAKANI GÜL: AVUKATIN KILIK KIYAFETLE MEŞGUL OLMASI KABUL EDİLEMEZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de konuyla ilgili açıklama yaptı. Gül, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde bir kadın avukatın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı "tatsız, talihsiz ve hukuksuz" olayla ilgili olarak HSK'nin soruşturma başlattığını hatırlattı.

En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisi olduğunu bildiren Gül, şunları kaydetti: 

"Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez. Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık, kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz."

Yorum yaz