Lavrov, "Rusya ve ABD arasındaki gerilim, dünyadaki genel durumu kaçınılmaz olarak olumsuz etkiliyor. Bu durumu düzeltmek için somut adımlar atma konusunda fikir birliği sağladık. Moskova, Washington'la diyaloğu normalleştirmek istiyor ve bunu gerçekçi buluyor" dedi.
Rusya ve ABD arasında ünlü siyasetçiler, eski askerler, diplomatlardan oluşan bilirkişi grubu ile iki ülkeden önde gelen iş insanlarının yer alacağı iş konseyi kurulmasını önerdiğini anlatan Lavrov, "Uzmanlar, dışarıdan bakan taraflar olarak, Moskova ve Washington'un oluşan güvensizliği nasıl aşabileceğini belirlemeye, savunma alanındaki eylemlerin doğru yorumlanmasına ve silahlanma yarışının önlenmesine, gelecekte yeni alanlarda işbirliği kurulmasına yardımcı olabilir. İş konseyi de, iki tarafın çıkarına olacak ekonomik işbirliği için gereken koşulların oluşturulması konusunda destek sunabilir" ifadelerini kullandı.
Lavrov, 'Rusya soruşturmasını' yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller'in raporunu yayınlamasından sonra okyanus ötesindeki ihtirasın sona ermesini ve iki ülke arasında yapıcı işbirliğinin, profesyonel diyaloğun başlamasını umduklarını vurguladı.
'TRUMP'LA GİZLİ ANLAŞMA SUÇLAMALARI TAMAMEN KURGU'
Rusya'nın ABD Başkanı Donald Trump'la gizli anlaşma yaptığına dair suçlamaların tamamen kurgu olduğunun altını çizen Lavrov, Trump'ın Osaka'daki G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşme önerisinin Moskova'ya resmen iletilmesi halinde buna olumlu yanıt vereceklerini söyledi.
Bakanların gündeminde Venezeülla'daki gelişmeler de vardı.
ABD ve muhalif lider Juan Guaido'nun Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yönelik tehditlerinin demokrasiyle örtüşmediğinin altını çizen Lavrov, "Demokrasi, güç yoluyla tesis edilemez. ABD'li temsilcilerin ve sürekli dışarıdan askeri müdahale talep etme hakkına sahip olduğunu söyleyen Guaido'nun Maduro'ya yönelik tehditleri demokrasiyle örtüşmüyor" dedi.
Lavrov, Tahran'ın nükleer program ve İran karşıtı yaptırımlarla ilgili durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekti.
ABD'nin yaptırımlarının İran'la iş yapmayı, İran petrolü almayı ve İran'la ticaret yapmayı tamamen yasakladığını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın tarafı olan Avrupa ülkeleri, Çin ve ABD ile bu krizden çıkış yolu aramayı umduğunu, zira tüm tarafların bu 'çukurun' giderek daha derinlerine çekildiğini vurguladı.
Lavrov, ABD'nin İran krizine siyasi çözüm bulma eğiliminde olduğunu hissettiğini sözlerine ekledi.
‘RUSYA, NEW START ANLAŞMASININ UZATILMASI İÇİN ANLAŞMA SAĞLANACAĞINA İNANIYOR’
Rusya'nın ABD'yle Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nı (New START) uzatma konusunda anlaşma sağlanacağına inandığını belirten Lavrov, "İkili ortak danışma komisyonu çerçevesinde (sözleşmenin uzatılması) üzerinde anlaşmaya varacağımıza inanarak hareket ediyoruz" diye konuştu.
Önceden olduğu gibi START Anlaşması konusunda ABD'yle diyaloğa hazır olduklarını kaydeden Lavrov, iki ülkenin Moskova’nın anlaşmanın uygulanması konusundaki talepleri ile ilgili çözüm bulacaklarını umduğunu söyledi.
Rus diplomat, “ABD'nin denizaltılardaki fırlatma rampalarını ve stratejik bombardıman uçaklarını 'nükleer olmayan duruma' gelecek şekilde yeniden teçhiz edecekleri yönündeki açıklaması ile ilgili bazı endişelerimiz var. Anlaşma, diğer tarafı söz konusu rampaların ve uçakların 'nükleer olmayan duruma' geldiğine ikna edecek şekilde yapılacağına dair prosedürler içeriyor” ifadelerini kullandı.
Bu konuların anlaşmanın yerine getirilmesini takip eden ortak danışma komisyonu tarafından incelendiğine dikkat çeken Lavrov, “Karşılıklı istişarelerin nihayetinde olumlu bir şekilde sonuçlanacağını umuyoruz” dedi ve ekledi:
“Endişelerin giderilmemesi durumunda Rusya’nın ne yapacağı yönündeki soruya yanıt vermemeyi tercih ediyorum, zira şu anda komisyon çerçevesinde anlaşmaya varacağımıza inanıyoruz. Nelerin olup olmayacağı konusunda tahmin yürütmek diplomatların görevi değil. Bizim görevimiz, sonuca varmak ve biz de böyle yapacağız."
ABD’nin Rusya ile karşılıklı müdahalede bulunmama konusundaki anlaşmayı yeniden teyit etmeye henüz hazır olmadığını ifade eden Lavrov, şöyle konuştu:
“Bu arada, 1933’te ABD’nin inisiyatifiyle Başkan (Franklin) Roosevelt ve (Sovyetler Birliği) Dışişleri Halk Komiseri (Maksim) Litvinov’un karşılıklı notalar vererek, birbirilerinin iç siyasi meselelerine müdahale etmemeyi taahhüt ettiği konusundaki örneği bir kez daha verdik. Bir kez daha altını çizeyim, karşılıklı nota paylaşımının inisiyatifi ABD’nindi. Biz birkaç yıldır, daha (Barack) Obama yönetimi zamanından bu yana Amerikalı ortaklarımıza bu anlaşmayı yeniden teyit etmelerini öneriyoruz, onlar buna henüz hazır değil.”
‘ABD’NİN ORTADOĞU’YA 120 BİN ASKER GÖNDERECEĞİNE DAİR SÖYLENTİLERİN MESNETSİZ OLDUĞUNU UMUYORUZ’
120 bin ABD’li askerinin Ortadoğu’ya gönderileceğine dair söylentilerin mesnetsiz olduğunu umduğunu aktaran Lavrov, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün 120 bin ABD’li askerinin Ortadoğu’ya gönderileceğine dair söylentileri de Mike (Pompeo) ile ele aldık, bunun askerlerin meselesi olduğunu söyledi. Aklıselimin galip gelmesini ve bu söylentilerinin mesnetsiz olmasını umuyorum, zira o bölge zaten çeşitli çatışmalar ile gerilmiş durumda.”