Başkent Caracas'taki La Carlota hava kuvvetleri üssünün yakınlarında açıklama yapan Guaido, darbe çağrısında bulundu. Yayımlanan üç dakikalık bir videoda Guaido'nun çevresinde 70 kadar askerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de bulunduğu belirtildi. Askerlerin bazılarının ağır silahlı olduğu da görüldü.
'SON EVRE'
Videoda Guaido, sokağa çıkan askerlere 'Venezüella'nın anayasasını korumak için hareket etmelerini' söylüyor. "Şimdi zamanıdır" diyen Guaido, "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezüella halkının desteğine güveniyor" ifadelerini kullanıyor.
Guaido ve onu destekleyen askerlerin işaret olarak ‘mavi bant’ kullanmakta oldukları dikkat çekti. Guaido mavi bandı sağ koluna takarken, bazı darbeci askerlerin bant ile yüzlerini kapatmaya çalıştıkları görüldü.
Guaido, söz konusu videoyu kendi Twitter hesabından da paylaştı. Guaido'nun bu hamlesi, yarın yapılması beklenen hükümet karşıtı yürüyüşten önce geldi. 1 Mayıs'ta yapılacak yürüyüş için Guiado, "Venezüella tarihinin en büyük yürüyüşü olacak" yorumunu yapıyordu. Guaido daha sonra açıklama yaptığı askeri üsten ayrıldı.
'ORDU MADURO'NUN YANINDADIR'
Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Lopez, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.
Lopez ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin 'normal olarak' kışla ve askeri üslerde olduğunu ve olağandışı bir gelişme gözlemlenmediğini vurguladı.
Devlet Başkanı Nicolas Maduro da askeri liderlerle görüştüğünü belirterek, "Bana tam bağlılık gösterdiler" dedi.
RODRIGUEZ: HÜKÜMET HAİNLERE KARŞI KOYUYOR
Uluslararası haber ajansları da darbe girişiminde bulunan askerlerin ve onlara destek veren halktan bir kesimin olduğu kalabalığa karşı biber gazıyla müdahale edildiğini duyurdu. Caracas'taki askeri üssün civarında bulunan görgü tanıkları silah sesleri duyduklarını söyledi.
BAŞKANLIK SARAYI'NA ÇAĞIRDI: MADURO'YU SAVUNUN
Venezüella'daki darbe girişimi dünya siyasetinde de yankı buldu.
KÜBA VE BOLİVYA: MADURO HÜKÜMETİNİN YANINDAYIZ
Küba ve Bolivya, darbe girişimine karşı mevcut hükümetin yanında olduklarını duyurdu. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarla Maduro hükümetine destek verdi.
Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezüella'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezüella halkının yanındayız" dedi.
Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ise Venezüella'daki duruma çare aramak amacıyla 13 Latin Amerika ülkesi ve Kanada tarafından oluşturulan Lima Grubu'nu acil toplantıya çağırdı.
Meksika Dışişleri Bakanlığı ülkede şiddetin artacağına yönelik endişelerini dile getirirken, Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo da 'demokratik geçişi' ve Guaido'yu desteklediklerini söyledi.
TRUMP DURUMU İZLİYOR, POMPEO VE BOLTON ÇAĞRIYA DESTEK VERDİ
ABD ise durumun 'yakından izlendiği' açıklamasında bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın da konuyla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, Venezüella silahlı kuvvetlerinin Guaido'nun seçilmiş hükümeti devirme çağrısını desteklemesi gerektiğini söyledi. Bolton, "Ulusal Bolivarcı Silahlı Kuvvetler anayasayı ve Venezüella halkını korumalı. Demokrasi gaspına karşı Ulusal Meclis'in ve yasal kurumların yanında yer almalı. ABD Venezüella halkından yanadır" dedi.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Bolton gibi, Guaido'nun Maduro'ya karşı başlattığı girişimi desteklediklerini açıkladı.
İSPANYA: BİR DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ
İNGİLTERE: HALK YETERİNCE ÇEKTİ
İngiltere Başbakanı Theresa May de Guadio'yu başkan olarak tanıdıklarını vurguladı ve "Bizim odağımız krizin barışçıl çözümü ve Venezüella demokrasisinin yeniden tesis edilmesidir. Venezüella halkı daha iyi bir geleceği hak ediyor, yeterince çektiler, Maduro rejimi sona ermeli" ifadelerini kullandı.
Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmiş, ABD dahil 50’den fazla ülke onu tanımıştı. Nicolas Maduro ise Guaido'yu 'ABD destekli kukla' olarak tanımlıyor ve darbeyle hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.
Venezüella hükümeti Guaido'nun özel kalem müdürü Roberto Marrero'yu hükümet yetkililerine karşı ‘sabotaj hazırlığı yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına almıştı. Dokunulmazlığı kaldırılan, ülkeyi terk etmesi yasaklanan Guaido hakkında pek çok soruşturma da başlatılmıştı.