DÜNYA

Şoygu, ABD'nin bazı ŞİÖ ülkelerindeki biyolojik programlarına tepki gösterdi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD'nin bazı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkelerindeki laboratuvarlarda uyguladığı biyolojik programların Biyolojik Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ni doğrudan ihlal ettiğini söyledi.
Sitede oku

'ABD’nin dünya genelinde 200’den fazla askeri biyolojik laboratuvarı var'
Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın yer aldığı ŞİÖ'nün savunma bakanları, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir araya gelerek bölgesel ve küresel konuları istişare etti.

Toplantıda konuşan Şoygu, ABD'nin bazı ŞİÖ ülkelerindeki biyolojik programlarına dikkat çekti.

"Bizim için endişe verici konulardan birine daha değinmek isterim. Bu, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bölgede aktif şekilde yürüttüğü tıbbi ve biyolojik faaliyetlerle ilgili" diyen Şoygu, bölgede Pentagon'un kontrolünde bir dizi biyolojik tanı laboratuvarı kurulduğunun altını çizdi.

Şoygu, "Bu tesislerde ABD'nin askeri nitelikli biyolojik programları uygulanıyor. Patojen mikroorganizmalarla ilgili araştırmaların uzaktan yönetilmesine imkan sunan programlar gerçekleştiriliyor. Biyolojik tehlike kaynağı olan bu tesislerin birçoğunun, ŞİÖ ülkelerine komşu bölgelerde bulunması tesadüf değil" ifadelerini kullandı.

Söz konusu faaliyetlerin Biyolojik Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ni doğrudan ihlal ettiğini de kaydeden Şoygu, ABD'nin insani çalışmalar kisvesi altında biyolojik madde geliştirme  planlarını hayata geçirdiğini vurguladı.

Yorum yaz