Uluslararası toplum tarafından 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak tanınan ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Güney Kıbrıs'ta Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) gelecek ayki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için barış ve birleşme yanlısı akademisyen Niyazi Kızılyürek'i aday gösterdi. AKEL'in 6 adayından biri olan Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek'in seçimi kazanarak adada bir ilke imza atma ihtimali, Batı basınının dikkatini çekti.
The Guardian, seçim kampanyasını iki bölgeli, iki toplumlu birleşme üzerine kuran Kızılyürek'in AP'ye seçilecek ilk Kıbrıslı Türk olması öngörüsü üzerinden, 'bunun bölünmüş ada için bir dönüm noktası' olacağı yorumunu yaptı.
"Kıbrıs'ın modern tarihinde bir dönüm noktası olacak. 1963'te anayasal düzenin yıkılmasından beri Kıbrıslı Rumların yönettiği cumhuriyette hiçbir Kıbrıslı Türk seçimle göreve gelmedi. İlk kez Kıbrıslı Türk toplumunun uluslararası bir forumda sesini duyurabikeceğini hissetmesi, son derece sembolik önemde."
Güneyde yaşayan ve Kıbrıs Üniversitesi'nde ders veren Türk profesör "Amacım uzlaştırıp yakınlaştırmak. Bunu etnik temel üzerinden değil, fikirlerim üzerinden yapıyorum. Evet, Kıbrıslı Türk'üm, evet Kıbrıslıyım, ama he şeyin üzerine bir federalistim" dedi.
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu, Kızılyürek'in iki taraf arasında bir buluşma noktası oluşturması yüzünden AP seçimlerinden heyecan duyduğunu söyleyip "İlk kez her iki taraftaki barış destekçileri birlikte çalışıp kampanya yürütüyor" dedi. Güney Kıbrıs'a AP'de 6 sandalye ayrılmış durumda ve teoride bunlardan 2'sinin Kıbrıslı Türklere rezerve edilmiş olması gerekiyor, ama kuzeyde AB müktesebatı uygulanmadığından bugüne dek hayata geçmemişti.