Erdoğan'ın ifadeleri şöyle:
— 59 il yaptık ve 59 ilin dışında da bugün tabii bu ilçelerimizle birlikte 29 tane de ilçe yapmış olduk. Yarın da 6 ilçe yapacağız. Böylece de 35 ilçeyle de bunu tamamlamış olacağız. Fakat bu arada gerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Binali Bey olsun gerek Ankara’da Mehmet Özhaseki Bey olsun, İzmir’de Nihat bey olsun, bütün arkadaşlarım ilçe belediye başkanlarıyla birlikte gerçekten çok yoğun bir performansı ortaya koydular. Kaldı ki bizim bu seçimlerdeki bir özelliğimiz de Cumhur İttifakı olarak çok farklı bir performans izledik. Çünkü çalışmazsak netice almak da mümkün değil. Hele hele de bir beka meselesi gündemde olunca bu beka meselesinde de bunu milletimize iyi anlatmak ve neticesini de buna göre koparmamız lazım.
'1 NİSAN'DAN İTİBAREN TÜRKİYE'DE YENİ BİR GÜNE ÇIKMAMIZ LAZIM'
'BİZİM İSTANBUL'LA İLİŞKİMİZ PEYGAMBERİMİZİN MÜJDESİNE DAYALI'
— Doğduğumuz büyüdüğümüz bir vilayet burası. İstanbul tabii tarih itibarıyla da bir payitaht. Bu tarihin kayıtlarında müstesna bir yeri olan ve uluslararası camiada gıpta ile bakılan bir şehir. Kimler İstanbul’u kendi stratejik kayıtlarına almadı ki? Kimler bu stratejik kayıtlar içerisinde İstanbul’u hedef göstermedi ki? Ama tabii bizim İstanbul’la ilişkimiz ise sevgili peygamberimizin müjdesine dayalı olandı. Onun için 1453 çok anlamlıdır. Bizim için 1453 ne kadar anlamlıysa bunun karşısında olanlar, işte Gezi olaylarında yaşadık ya, ‘zulüm 1453’te başladı’ diye duvarlara yazanlar vardı ya. İşte bunlar da aynen Haçlı zihniyetinin Türkiye’de yani içimizdeki uzantılarıdır. Bu denli İstanbul önemlidir.
'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ İFADESİ İSTANBUL İÇİNDİR'
'BU SEVDA İLE DOĞDUĞUMUZ ŞEHRE AŞIK OLDUK'
— 16 bin 500 kilometreden Yeni Zelanda buraya geldi. Avustralya buraya geldi. Niye geldiler? Neydi dertleri? İstanbul… Onun için İstanbul bizim için çok önemli. Bakın onlar hala İstanbul demiyor. Kostantinapol diyor. Biz bu şuur içerisinde evlatlarımıza bir defa İstanbul’un bu gerçek durumunu bu manevi konumunu çok iyi anlatmamız lazım. Oturduğun bu şehir rastgele bir şehir değil. Bu şehrin bir farklılığı var. Biz de bu sevda ile doğduğumuz şehre aşık olduk. Benim doğduğum yer, İstanbul’un müstesna yerleri değildi. Ben Kasımpaşa’nın bir kenar köşesinde doğdum. O da tarihi itibarıyla önemli bir yerdi ama. Çünkü bütün Osmanlı ordularının okçularını yetiştirdiği yerin kenarında olan bir mahallede doğdum. İki odalı bir kirada oturduğumuz evde büyüdük, oradan geldik. Zaten Binali Bey de aslında Kasımpaşalıdır. O tabii Erzincan’dan çıktı oraya geldi. Daha sonra yollarımız bu davada birleşti. Beraber bu yolda yolculuğumuz devam etti. Tabii 40 yıllık bir siyasi geçmişim var. Siyasette şu andaki siyasi partilerin başında olanların hiçbirinin gençlik kollarından yetişim buralara kadar geleni yok. Kimisi gökten zembille inmiş, kimisi farklı yolarla gelmiş. Biz de gençlik kollarından itibaren siyasetin içinden gelmiş büyümüş, bunun da ilk başladığım yer Kasımpaşa. Ondan sonra İstanbul derken merkez karar yürütme derken yürüdük.
'İSTANBUL'A ÇOK KISA ZAMANDA ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPTIK'
'İSTANBUL'U ÇÖP YIĞINLARINDAN KURTARDIK'
— Bir şeye inanıyorduk. Başarıda insan yönetimi, bilgi yönetimi, finans yönetimi çok önemli. Bu üç şeyi başardığınız zaman zaten gerisi geliyordu. Biz de bu yatırımlarla birlikte İstanbul’u o 4 buçuk yılda bir defa ulaşım altyapısından tutun da üstyapıdaki yaptığımız yatırımlara, ki dedik ki biz deniz taşımacılığına da İstanbul’da önem vermemiz lazım. Binali Bey’i de o zaman İstanbul Deniz Otobüslerinin başına getirdik. İthal ettiğimiz deniz otobüsleriyle beraber deniz taşımacılığında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak çok ciddi adımlar attık. Her şeyden önemlisi bir defa CHP’nin tanımı olan çöp, çukur, çamur… Bunlardan İstanbul’u kurtarmamız lazımdı. Çöpten kurtarmak için hemen süratle attığımız adımlarla beraber bir defa İstanbul’u bir yılı bulmadı çöp yığınlarından kurtardık.
'5 MİLYON 350 BİN HANEYE İBB DOĞALGAZI VERMİŞ DURUMDA'
— Ikarus otobüslerinde seyahat etmek insanı adeta çıldırtırdı. O zamanlar oturma koltukları mazotlu bezlerle silinirdi. Kokudan duramazsınız. Mercedes arabalarını biz soktuk. Mercedes'in tabi bize komisyon vermesi lazım.
'BABADAN EVLADA GEÇME PARTİCİLİK ZİHNİYETİ VAR'
— Şu anda bunu söylemek belki erken. Yani çok değişik şeyler konuşuluyor. Bir defa bu seçimlerde anket firmalarının hepsi iflas edecek. Şu anda bizim çok sayıda anket firmalarıyla gerek belediyelerimizin gerek bizim bazı çalışmalar var. Bakıyoruz ki birbirinden o kadar uzak neticeler önümüze geliyor ki demek ki bunlardan hiçbirisi tutturamayacak. Bunlar ya sipariş üzerine yapıyorlar ya denekler üzerinde ayrıca çalışmaları var. Bunlar olunca sağlıklı netice ortaya çıkması mümkün değil.
— Her zaman söylediğim gibi ‘demokrasi yerelde başlar, genelde değil. Demokrasi yerelde başladığı zaman geneli güçlü kılar.’ Onun için de burada özellikle bu büyükşehirlerde, 30 büyükşehirde yapılacak olan seçim ve katılım çok çok önemli. Halkımızın da bu seçimlere katılımı bizler için büyük önem arz ediyor. Şu anda meydanlardaki dile bakarak değerlendirirsek, ben katılımın yüksek olacağına inanıyorum. Çünkü meydanlar çok iyi. Bunlar gösteriyor ki şu anda halk artık bu işi tam manasıyla hazmetmiş, inanmış ve kendini pazara hazırlıyor. Biz de diyoruz ki Cumhur İttifakı olarak, ey benim vatandaşım, ey sevgili bu işi ihmal etme. Sen gel ama gelmeyeni de al gel. Çünkü meydanlar bir siyasi partinin, ittifakın bu ülkeye dair söyleyeceği sözün asıl yeridir. Miting alanları adeta siyasetin bir Kırkpınar’ıdır.
'DAVAYA İHANET EDENENİN TEKRAR ORADA YER ALMASI OLACAK BİR İŞ DEĞİL'
— Bakıyorsun bizim partinin elemanı. Ayrılıyor, belli bir süreyi geçiyor yönetemiyor orayı, gidemiyor, tekrar dönmek istiyor. Tekrar dönmek istediği zaman da ister istemez teşkilatımız diyor ki, “Bu bize ihanet etti bunu ne olur almayalım.” O da haklı. Niye? Çünkü bizim partimiz sıradan bir parti değil. Biz partimize bir dava olarak bakıyoruz.
— Dava olarak baktığımız için de davaya ihanet edenin tekrar orada yer alması olacak bir iş değil. Bir yerde siyasi ahlak meselesi. Siyasi ahlaktan ödün vermeye başladığımız zaman bu işin kaderi üzerinde teri olanlar, işte o küskünler dediğimiz olaylar bunu doğurur. Artık bu küskünler ordusu meydana gelmesin, böyle bir şeyler olduysa artık sizler de affedici olacaksınız.
— Çünkü karşımızda sıradan bir blok yok. Bir tarafta bu ülkenin tarihinde kara lekeleri olan bir CHP var, onun yanında Kandil’in desteklemiş olduğu malum siyasi parti var. Öbür tarafta içi karma karışık bir İyi Parti var. Bir de bakıyorsunuz yanda bir Saadet Partisi var. Dörtlü bir mekanizma, bu dörtlü mekanizmaya karşı da bizim dikkatli olmamız lazım. Sen bir dava adamıysan davada küslük olmaz.
'YUSUF'UN YAPTIĞI, O KADINA VE TEMSİL ETTİĞİ ZİHNİYETE VERİLEN BİR AHLAK DERSİDİR'
'MİLLETİ GÖBEK KAŞIYANLAR, MAKARNACILAR DİYE YAFTALAYANLAR ONLAR'
— Meral’in de ders alması lazım. Bak senin yandaşların bunlar ama öbür tarafta işte Yusuf, o da bu. Alırsın, almazsın. Olayı makarnaya niye getiriyorsun. Makarna işi AK Parti’nin işi değil ki, makarna işi CHP’nin işi. Milleti göbek kaşıyanlar, makarnacılar diye yaftalayanlar onlar. Bizim parti olarak, belediyelerimiz olarak, biz her yerde fakir fukaraya her türlü yiyecek içecek dağıtmışızdır, bundan sonra da dağıtırız. Bu bizim sosyal belediyecilik anlayışımızın gereğidir.
EDİRNE BELEDİYE BAŞKANI GÜRKAN'A AİT OLDUĞU BELİRTİLEN GÖRÜNTÜLER
'BUNLARDAN BU VATANA FAYDA GELMEZ'
— Onlar tabii şimdi ortaya çıkıyor. Biz de bunların takibini süreceğiz, bunu bırakamayız. Şu anda bu adam Edirne’de tekrar belediye başkan adayı. Bunlardan bu vatana fayda gelmez. Bu tabii şu anda Kılıçdaroğlu’nun sadece tek yanlışı değil ki. Adalar’da belediye başkan adayı. Kim bu belediye başkan adayı? Geçen gün kendisi orada İstiklal Marşı’nı okuyor Bay Kemal, ama onun adayı İstiklal Marşı’nı okumuyor. Oradan insan bir kendine çeki düzen vermez mi? Şu anda Türkiye’de HDP’liler kongrelerinde, hiçbir yerde İstiklal Marşı okumazlar. Hatta bayrağımızı bile asmazlar. Şimdi Bay Kemal bunlarla ortaklık yapıyor. Kılıçdaroğlu’nun ortakları bunlar. Bunlarla bu ortaklığı yapan kişiler Türk siyasi hayatına yön verebilir mi? Bunu bizim vatandaşımıza anlatmamız lazım.
'FETÖ'CÜLERİN ŞEREFİNE KADEH KALDIRIYOR ADAM DÜŞÜNÜN'
— Benim şahsen bu şahsın böyle bir yola tevessül ettiğinden haberim olmadığı gibi bu şahıs bizim partimize girmeye tevessül etti. Belediye başkanlığı döneminde bize geçme teşebbüsü oldu. Sonra birçok arkadaşlarımız bu adamın böyle böyle olumsuz yönleri var, bu bize yakışmaz dediler. Biz de onun için dedik ki madem böyle bir durum var söz konusu değil bunu yaklaştırmayalım. Kaldı, 36 yıl önce ne diyor? “Haberdar değildik” diyor. Şimdi haberimiz var diyerek eğleniyor. FETÖ’cülerin şerefine kadeh kaldırıyor adam ya düşünün. İstikametini tam kaybetmiş. Bütün bu olanlardan da bu haberdar. Böyle bir durum söz konusu. Genel başkanı da çay ve kahve eşliğinde darbeyi Bakırköy Belediye Başkanı’nın evinden izliyor. Birbirlerinden farkı yok.
'KURLARDA DA LEHTE GELİŞME BAŞLAMIŞ VAZİYETTE'
— Yerel seçimle genel seçimin öncesinde bu tür adımların atılmasını artık benim milletimin tefrik etmesi lazım. Bir yerel seçimin öncesinde bu tür ekonomik türbülanslar meydana getirilmeye çalışılması, eğer güçlü bir iktidar varsa bunları zaten rahatlıkla savuşturur. Bizde de yerel seçimin öncesinde bir defa böyle bir yola tevessül etmeleri, kendilerinin ne kadar bu işten uzak olduğunu, bu işten anlamadıklarını ortaya koydu. Bir anda ters köşe oldular. 7 bin 500’ü gördüğü zamanları yakalayacaklarını zannettiler. Yakalayamadıkları gibi de son hazırladıkları bir raporla şunu söylediler: “Bundan sonra seçimlere bir ay kalaya kadar raporlar çıkabilir ama bir ay içerisinde artık biz rapor yayınlamayacağız.” diye açıklama yapmak zorunda kaldılar.
— Biz hamdolsun bu süreci Hazine Maliye Bakanlığımız olsun, diğer arkadaşlarımız olsun gayet başarılı bir şekilde atlattıkları gibi enflasyonda her ne kadar yavaş yavaş da olsa geriliyor. Ama faizde, politika faizinde Merkez Bankası’nın belli bir duruşu var. Kurlarda da lehte gelişme başlamış vaziyette. Tabii ideal bir konumda olmasa da şu anda olumlu bir sinyal ortada. Bunun da aşılacağı biliniyor.
'BUNLARA BİRÇOK EL KOYMA GELİRSE ŞAŞMAYIN'
— Onlar bir defa aldıkları belediyeyi yönetebilme kabiliyetini ortaya koysunlar yeter. Personel maaşlarını ödesinler yeter. Onu başaramayacaklar. Şu anda elimde o belediyelerin, özellikle muhalefetin belediyelerinin listeleri var rezillik. Borçlar almış başını gidiyor. Eğer özellikle de devlet bankalarının dışındaki bankalarından bunlara birçok el koyma gelirse şaşırmayın. Bu programda bunu söylediğimizi kayıt altına alalım.
— Ekonomiyi merkezi yönetim şekillendirir. Merkezi yönetimde güç varsa o zaman da belediyelerde güç olacaktır. Biz HDP'li belediyelere bile imkanları yoktu biz onlara merkezi yönetim olarak su yoktu, su götürdük. İzmir susuzdu. İzmir'in Gördes Barajı'nı çözerek İzmir'e su verdik. Şu anda İZBAN durumumuz nedir? Binali Bey biliyor bunu…
Binali Yıldırım: Dörtte üçünü Demir Yolları karşıladı, dörtte birini belediye karşıladı. Şu anda İzmir'in toplu taşımasının belkemiğini oluşturan yegane hat bu. İZBAN olmasa İzmir'de toplu ulaşım felç.
Erdoğan: Bu da Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı devreye girmemiş olmasa İzmir Belediyesi bunu yapabilecek güçte değildi.
Yıldırım: Sayın Baykal'la temelini attık sayın Kılıçdaroğlu ile açılışını yaptık.
'MERKEZİ YÖNETİMİNDE GÜÇ VARSA O ZAMAN BELEDİYELERDE DE GÜÇ OLACAKTIR'
— Bu noktada özellikle şu anda merkezi yönetimin belediyeleriyle dayanışma içerisinde yürütmesi başka bir şey, bir de ekonomiyi Türkiye’de belediyeler yönetmez, ekonomiyi Türkiye’de merkezi yönetim yönetir, şekillendirir. Eğer merkezi yönetimde güç varsa o zaman belediyelerde de güç olacaktır. Altyapısıyla üstyapısıyla biz birçok yerde hatırlayın biz HDP’li belediyelere bile imkanları yoktu, onlara merkezi yönetim olarak su götürdük.
'YATIRIMCI TERÖRÜN OLDUĞU BÖLGEYE GELMİYOR'
— Bizim bir de stratejik yatırımlar konusunda büyükşehirlerimiz, İstanbul, İzmir, buralarda da 6. bölgelerdeki teşviklerimiz nelerse bu bölgelerde de, birinci, ikinci bölgede onlara aynı imkanları tanıyoruz. Biz bu tür yatırımcıları buraya çekmek için yoğun bir faaliyetin içine bu seçimden sonra gireceğiz. Önümüzde az önce ifade ettiğimiz gibi bir sıkıntılı dönem yok artık. 4 buçuk yıl önümüz rahat, huzurluyuz. Yerelde de, genelde de… Daha önce gerek 2001 krizinden gerekse küresel krizden elde ettiğimiz kazanımlar ve öğrenilen dersler tabii bize önemli bir dayanak oldu. Onlar geride kaldı. Çok farklı bir sürecin içine giriyoruz. Bunu tüm ekibimizle bir de özellikle belediyelerimiz, başta büyükşehir belediyelerimiz olmak üzere bu süreci hızlandıracağız.
'İSTİHDAMDA ÇOK CİDDİ BİR İMKAN DOĞACAK'
'TÜRKİYE BU KONUDA ŞU ANDA PATLAMAYA HAZIR BİR ÜLKE KONUMUNDA'
— Yaz mevsiminin de gelmesiyle turizmde ciddi bir patlamamız var. İyi bir noktaya doğru gidiyoruz. Burada 40 milyon dışarıdan, 6 milyon da bizim kendi turistlerimiz olmak üzere 46 milyonu yakaladık. Bu dönemde hedef 50’nin üzerine inşallah çıkacağız. Türkiye bu konuda şu anda patlamaya hazır bir ülke konumunda. Tarımda, tarım endüstrisinde, deri teknolojileri, savunma sanayisinde çok farklı gelişmeler var. Bu konuda uluslararası planda dayanışma halinde olduğumuz ülkeler var.
— Savunma sanayisinin ihracatı ciddi miktarda artıyor. Bunlarda ciddi gelişmeler oluyor. Bunlar tabii yerel yönetimlerle olmaktan çok bizim genelde atmamız gereken adımlar.
Erdoğan programın bu kısmından itibaren "Yereldeki arkadaşlarımıza topu atabilirsek, onları dinleme fırsatımız olur" diyerek adaylarla birlikte soruları cevaplandırdı.
Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy: 9 bin 760 otopark hizmete alacağız. Haftanın 6 günü pazar var. Bunları sabit pazar haline getirmeyi planlıyoruz. 10 yılda inşallah Zeytinburnu kentsel dönüşümü planlayacağız.
Erdoğan: Esenler'de TSK'da devasa bir alanı vardı. Oturduk, konuştuk. Belediyemize tahsis etmek suretiyle dev bir proje hayata geçti. Kendisinden dinlersek…
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu: O alanda çalışmalarımız millet bahçeleriyle başladı. Şimdi Türkiye'nin en büyük millet bahçesinin temelini atıyoruz. Esenler'deki sıkışıklığı telafi edecek ilk etapta 16 bin 500 konutların transferi var. Okul alanı, park alanı var.
Avcılar Belediye Başkan Adayı İbrahim Ulusoy: 99'da deprem yaşadık. Avcılar'da bir de belediyecilik depremi yaşadık. 20 yıl boyunca Avcılar'da imar ile alakalı, depremle ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Sahada insanlarla konuştuğumuzda herkes bu soruyu soruyor. Biz de ilk önce 15 bin konutu ve bütün konutların fizibilitesini yapalım. Çalışma sonucunu halkımıza sunalım. Avcılar depremle değil denizle anılsın. Güzelliği, yeşilliği gelsin. İmar problemleri bitti. İlk işimiz imarı vermek. 20 yıllık zulmü sona erdirmek.
'BİR BELEDİYENİN VATANDAŞA TAPU VERME YETKİSİ YOK'
Adalar Belediye Başkan Adayı Özlem Öztekin: Şu anda nostaljik olarak belli sayıda atlı faytonu mesken alanının dışına çıkararak Büyükada'nın ormanlık alanının etrafında hizmet verecek şekilde sunacağız. Meskun alanda elektrikli faytonlarla hizmet vereceğiz. Adalar'da kıyılarla alakalı problemlerimiz var. Ücretsiz denize girilemediği dünyada örneği yoktur diye düşünüyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalar yapacağız. Halk plajları oluşmasını sağlayacağız.
Küçükçekmece Belediye Başkan Adayı Temel Karadeniz: Yeni dönemde 6 bin 500 araç kapasiteli otopark planlıyoruz. İlçe ve büyükşehir uyumunu bozmadan ilçemize taşıyacağız. Bazı sözleşmeleri yapılmış olan kentsel dönüşüm hareketliliğini hızlandırıyoruz.
'BÜYÜKÇEKMECE İSTANBUL'UN EN GÜZEL TURİZM MERKEZİ OLABİLİR'
Esenyurt Belediye Başkan Adayı Azmi Ekinci: Esenyurt'ta fabrikalar nitelikli eleman arayışında sıkıntı yaşıyor. Esenyurt'ta meslek edinme kursları gibi ihtiyaçlar var. Bu projeleri kurumsal hale dönüştüreceğiz. Kadınlarımızla ilgili ev hanımlarımıza meslek edindirme kursu açılacak. El işi ürünleri satabilecekleri çarşılar düşünüyoruz. Esenyurt'ta yapılan binalar tarihi mimaride yapılacaktır. Konutta mağdurların yanındayız. Yargıya düşmüş olan hususların daha hızlı karar verme noktasında gerekli bilgi ve belge konusunda yardımcı olacağız.
EyüpSultan Belediye Başkan Adayı Deniz Köken: Daha önce Haliç kenarı fabrikalarıyla doluydu. Haliç sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki çalışmalarıyla güzelleşti. İnanç turizmiyle gelen insanlarımız 15-20 dakikada şehri terk ediyorlar. Hem otopark sorunu hem de orada bir etkinlik olmayınca terk ediyorlar. Turizmi kalkındırarak 1 gece kalmasını sağladığımızda esnafın yararlanacağına ve istihdama katkı sunacağına inanıyoruz. Alibeyköy bölgesinin tapu sorunu, otopark sorunu var. İlk defa Eyüp'ten metro ve tramvay geçecek. Biz Haliç Köprüsü'nün altında araçlara otopark hizmeti vermek suretiyle, herkesin caminin dibine kadar arabayla gelme alışkanlıklarını durdurabilirsek trafik meselesini çözeceğimize inanıyorum.
'İSTANBUL'UN VE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ OLACAK'
Fatih Belediye Başkan Adayı Ergün Turan: İnşallah 10 bin araçlı otopark yapacağız. İlçe merkezlerine yaklaştıkça, ücretler yükselmeli, çeperlerde düşük olmalı. Bu planlamayı ekibimizle yapıyoruz. Vatandaşlarımızın Fatih'i aşağı çeken birkaç yerimiz var. Yedikule'den Topkapı'ya gelen alanımız var. 1950'den bu yana çöküntü alanı. Yeni vizyon çerçevesinde Yedikule Zindanları'ndan başlayarak Topkapı'ya kadar millet bahçesi olması, burayı inşallah bisiklet ve yürüyüş yolu olacak. Turizm için yeni bir destinasyon olacak. Süleymaniye Medreseleri şu anda İbn-i Haldun Üniversitesi tarafından yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açıldı. Çemberlitaş'tan Fatih havasına kadar bölgeyi ayağa kaldıracak kütüphane ve etüd merkezlerinin olacağı yeni bir havza oluşturacağız.
Erdoğan: Süleymaniye'nin çevresinde Karatlılarla KİPTAŞ'ın attığı adım var. Onlar önem arzediyor. Bütün tarihi konutlar, ahşap konutların hepsi yenilenecek aslına uygun olarak. Onlar bittiğinde o bölge çok farklı bir konum arzedecek. İbni Haldun'a verilen yerler noktasında da aynı şekilde ele alınıp restore edilerek üniversitenin orada farklı bir şekilde akademik çalışmalar için kullanılabileceğine dair arkadaşlarımın verdiği bilgiler var. Süleymaniye'deki bazı ucube yapıların restore edilerek üniversite bünyesinde kullanılmasıyla bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini umuyorum.
'AYASOFYA CAMİİ İBADETE AÇILMA SAFHASIYLA PLANLAMAMIZI DAHA SONRA YAPARIZ'
Şişli Belediye Başkan Adayı Nihal Yıldırım: Yaklaşık 3-4 milyon kişinin her gün gelip çıktığı bir metropol. Otoparktan sosyal donatılarına kadar. Sosyal belediyecilik hizmetlerinden mahrum bir ilçemiz. Birçok projemiz var. Vizyon projemizden bir tanesi, yeraltına yapacağımız 4 katlı otopark olacak. Tek band aracılığı ile tek düğmeye basarak araçlarını bırakabilecekler. İncilidere ıslah projemiz var. Kadınlarımızın ürünlerinin sergilenebileceği alan inşa etmiş olacağız. Hayvan bakım otelimiz olacak. Süreçte demokrasinin gözetildiği, saygının gözetilmiş olduğu seçim temenni ediyoruz.
Kadıköy Belediye Başkan Adayı Özgül Özkan: Kadıköy talihsiz bir ilçemiz. Bir kıyı ve kadın kenti. En İstanbullu ilçe. Bütçesine baktığımızda en çok bütçeyi kullanan ilçe. Malesef yağmur suyu kanallarının olmadığı ilçe. İnşallah CHP'ye oy veren komşularımız da benim açıklamış olduğum 66 projeyi desteklediler. Şehir plancısıyım, 23 yıldır devletimize hizmet ediyorum. Bu tecrübeyi Kadıköy'le tanıştırmayı düşünüyorum. Marmaray konusunda en şanslı ilçe Kadıköy. 7 tane durağımız var bizim. Ankara trenimiz de hem Bostancı hem Söğütlüçeşme'ye ulaştı. Yaşlı takip sisteminden hayvan dostlarımıza kadar hazırlığımızı yaptık.
YILDIRIM'IN 'ONU DA YAPTIK' VİDEOSU
Binali Yıldırım: Sayın Cumhurbaşkanım bahsettikleri program vapurda bir sohbet programı. Biz sanki ev ortamında, vapurda giderken hakikaten özel hazırlanmış program değil. Yolcular yanımıza geliyor. Kıraathane ortamı gibi. Orada anlatırken 'onu da yaptık' demişiz. Öyle bir adetim yok. Sonra gençler sosyal medyada capslar yaparak o kadar eğlenceli hale getirmişler ki…
Erdoğan: Demek ki ihtiyaç vardı…
ERDOĞAN: BAHÇELİ KANKA OLDUĞUMUZU SÖYLEDİ
Erdoğan: Sayın Bahçeli de bizim birbirimizle kanka olduğumuzu söyledi. Bana da kanka nedir diye sordu. Biz de kanka kan kardeşidir dedik. Bu arada Beşiktaş'taki arkadaşımız dinlemekte fayda var.
Beşiktaş Belediye Başkan adayı Serkan Toperi: Beşiktaş malesef hak ettiği yönetimi görememiş bir belediyemiz.
Erdoğan: Hep muhalefet…
Toperi: Beşiktaş'ın inanılmaz birikmiş problemleri var. En başta otopark problemi. Bizim turizmden bahsediyoruz sahada, teyzeden fırça yiyoruz, 'Bırak oğlum kaldırım yap' diyor. Kentsel dönüşüm noktasında merkezi yönetim ve büyükşehir belediyemizle koordineli olarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hayvan hastanesi ve hayvan oteli noktasında büylük beklentisi var. Hayvan hakları yasası konusunda Beşiktaş'ın beklentisi var. Ortaköy çarşı, Arnavutköy'de yollar kaldırımlar işgal halinde. Buraların rehabilite edilmesi noktasında beklenti içindeler. Beşiktaşlı bizi sevdi. İnşallah bu dönem Beşiktaş Cumhur İttifakı MHP Beşiktaş adayına oy vererek kötü gidişe son verecek.
Silivri Belediye Başkan Adayı Volkan Yılmaz: Omuzlarıma yüklenen manevi yükün ağırlığını bilen bir kardeşinizim. Silivri'nin sorunları çok büyük. 2023 yılında 23 dev proje dedik. Projelerimizin anlatılmadan vatandaşımızın unutulduğunu farkettik. Elimizi verdik vatandaşın iki eliyle bizi tuttuğunu hissettik. Silivri o kadar unutulmuş ki… 42 kilometre sahil, verimli araziler, tarihi doku, hayvancılık için uygun alanlar, termal sular. Bu potansiyelden bihaber olmak Silivri'den kaçmakla eşdeğer. Biz Silivri'ye dokunarak, Silivri'yi İstanbullular'ın kafasını dinleyeceği, bir marka kent haline getirebilmek için yola çıktık.
'BÜYÜKŞEHİR BÜTÜN İLÇELERLE KOORDİNASYONU YAPMASI LAZIM'
'İSTANBULLULARA KATLANILABİLİR VE AKAN TRAFİK VAADEDİYORUZ'
'İSTANBUL'DA 3-4 YIL İÇİNDE SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLARI GÖRECEĞİZ'
'BİZ CHP'NİN BURSLA İLGİLİ YAPTIĞI OYUNU BOZMUŞ OLDUK'
Erdoğan: Sosyal belediyecilikte ilk defa büyükşehir olarak üniversite öğrencilere burs verdik. Daha sonra bunu CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. AYM de belediyelerin burs verme olayını iptal etti. Ne zamanki Başbakan olduk ve gündeme getirdik, burs kredi olayını Başbakanlığa bağladık. CHP'nin o oyununu bozmuş olduk.
'BEN HALKIMDAN MUTLAKA OY KULLANMALARINI İSTİYORUM'
Erdoğan: İstanbul'daki bütün belediye başkan adaylarımız burada iken, tüm izleyenlerimizin önünde bir kez daha vurgulayayım ki gerçekten vatandaşımızı üzmemek lazım. Vatandaşımızı üzen bizi de üzer. Seçildikten sonra öyle bir çalışma ortaya koymamız lazım ki, vatandaşı ile bütünleşen bir belediyecilik anlayışını ortaya koymamız lazım. Vatandaşın kapısını bizim çalmamız, vatandaşın bizim kapısına çalmasına fısat vermemek, hatta ekipler kurarak gidip muhtarlara "sıkıntı nedir" diye sormak. Muhtarlar sayesinde o mahallede sıkıntı, dert nedir bütün bunları oradan alarak üzerine üzerine gitmek gerekiyor. Bu konuda tüm halkımı Pazar günkü demokrasi şölenimize davet ediyorum. Muhakkak oy kullanmaya gitsinler. Sandıkları sahip çıkmaya çağırıyorum şahsım ve milletim adına.