Ancak o dönemden bu yana Ukrayna ve Batılı ülkeler, Kırım'a yönelik adeta bir dezenformasyon savaşı yürütüyor. Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu ve Kırım Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Ünver Sel'e göre, Batı destekli Ukrayna'nın en temel yanlış tezi Kırım'a yönelik bir "işgal" olduğu. Sel "Ukrayna, 5 yıldır Kırım'la ilgili yalanları dünyaya sistematik olarak yayıyor. Ukrayna, Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiğini söylüyor. Halbuki ortada bir referandum var" yorumunda bulunuyor. Sel'e göre Kiev'in gerçeği yansıtmayan iddiaları bunla da bitmiyor. Sel "Ukrayna, Kırım'da tutuklamalar, insan kaçırmalar ve ölümler olduğu yalanlarına başvuruyor. Aslında bunların hiçbiri doğru değil. Kırım'daki tutuklamalar, Hizb-ut Tahrir terör örgütünün üyelerine yönelik. Kırım'da ne sistematik insan kaçırmalar ne de ölümler var" diye anlatıyor.
‘KIRIM, RUSYA'YA BAĞLANDIKTAN SONRA TATARCA RESMİ DİL OLDU, OKULLAR, CAMİLER AÇILDI'
‘KIRIM TATARLARINA HİÇBİR HAK VERMEYEN UKRAYNA, BUGÜN ORADA RUSYA KARŞITLIĞINI KÖRÜKLEMEYE ÇALIŞIYOR'
Ancak Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel'in anlattıkları, Rusya karşıtı kampanyanın yalnızca bir kısmı. Ukrayna ve çeşitli Batı ülkelerinin Kırım ve Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin gerçeği yansıtmayan diğer açıklamalarına karşı ise Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu kapsamlı bir bülten hazırladı. İşte o bilgiler ışığında Kırım gerçekleri:
KIRIM'DA NÜFUS DAĞILIMI
2014'te yapılan nüfus sayımına göre Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin nüfusu toplam 2.200.000. Nüfusun yüzde 67.9'siyle en kalabalık kısmını 1.49 milyonluk Ruslar oluşturuyor. Rusları, yüzde 15.7 ile Ukraynalılar, yüzde 10.6 ile Kırım Tatarları takip ediyor. Kırım Tatarları yoğun olarak Belogorskiy, Kirovskiy, Sovetskiy, Bahçisarayskiy, Simfereopolskiy ilçeleri ile Suğdak şehrinde yaşıyor. Yarımada nüfusunun yüzde 97.5'i, kendisini Rusya Federasyonu vatandaşı olarak görüyor.
KIRIM, RUSYA'YA NASIL KATILDI?
Yeni hükümetin gayri kanunî bir şekilde iktidara gelmesi, Ukrayna milliyetçi ve radikallerinin ülkede keyfî hareketlerde bulunması, Kırım'daki Rusça konuşan halka yönelik tehditler ve Kırımlıların hayatından endişe duyulması üzerine 16 Mart 2014'te yabancı gözlemcilerin de hazır bulunduğu bir halk oylaması gerçekleşti. Yüzde 83.1 oranında katılım gösterilen halk oylamasında, seçmenin yüzde 96.77'si oyunu Rusya Federasyonu ile birleşmeden yana kullandı.
KIRIM'A YENİ ANAYASA
18 Mart 2014'te Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılımının ardından 11 Nisan 2014'te yeni Kırım Anayasası kabul edildi. "Kırım Cumhuriyeti'nin çok uluslu halkı" tabiri kullanılan anayasa, millî kültürlerin çeşitliliği ve özgünlüğünün korunmasının, halkların eşit bir şekilde gelişmelerinin ve Rusya Federasyonu halklarıyla asırlara uzanan ortak tarihe dayanarak birbirlerini karşılıklı olarak zenginleştirmelerinin önemine vurgu yaptı. Kırım Tatarcası, Rusça ve Ukraynaca resmi dili kabul edildi. Sürgün edilenlerle siyasi baskı mağdurlarının haklarının iade edilmesi için karara imza atıldı. 21 Nisan, Kırım Halklarının Uyanış Günü ilan edildi. Kısacası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Devlet, Kırım Tatarlarının itibarlarının iade edilmesini sağlayacak tüm hukukî ve siyasi kararlar almalı, onlara tüm haklarının ve güzel adlarının iadesi sağlanmalıdır" sözleri Rusya'nın Kırım'daki uygulamalarının özeti niteliğinde oldu.
KIRIM'DA REFAH VE KALKINMA ADIMLARI
KIRIM TARİHİNİ YAŞATMA ÇALIŞMALARI
KIRIM TATARLARI SİYASİ YAŞAMA KATILIMI
17 Şubat 2018'de Kırım Müslümanlarının Olağanüstü Kurultayı, Kırım Tatar Halkı Şurası'nın kurulmasını kararlaştırdı. Mart 2018'de Şura'nın inisiyatifi ile Kırım Cumhuriyeti Başkanlığı'nın bünyesinde Kırım Tatarları Kurulu (Danışma Kurulu) oluşturuldu. Ayda en az 3 kez toplanan bu kurul, Rusya Devlet Başkanı'nın kararlarının hayata geçirilmesi, Kırım Tatarlarının sorunlarının çözümü, halkın kalkınmasına destek olmak gibi görevler yapıyor.
‘UKRAYNA DÖNEMİNDEKİ ÇEKİŞMELER YERİNİ BARIŞA BIRAKTI'
Ayrıca yine Rusya'nın desteğiyle, yarımadada 30'dan fazla Kırım Tatar toplumsal kurum ve dernek faaliyet göstermeye başladı. Vasfi Abduraimov başkanlığındaki Millî Fırka, Seyit Ömer Nimetullaev başkanlığındaki Kırım Birliği ve Remzi İlyasov başkanlığındaki Kırım Hareketi bunlardan başlıcaları. Kırım Müslümanları Müftü Yardımcısı Ruslan Bairov, Kırım Tatarlarını Kırım Cumhuriyeti Kamu Odası'nda temsil ediyor. Simferopol'de ise halklar arasındaki uyumu arttırmak amacıyla Cumhuriyet Dostluk Evi kuruldu.
KIRIM'DA ÖZGÜRLÜKLER
Kırım Tatarları dini özgürlük haklarına da sahip. Kırım Tatarları her sene Mekke'ye gidip Hac ve Umre vazifelerini yerine getirebiliyor, Müslümanların en önemli iki bayramı olan Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı'nın resmî tatil günleri ilan edilmiş durumda.
Kırım'da Kırım Tatarca yayın yapan 53 basın yayın organı var. Kırım'ın çok uluslu halkı, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası da dâhil olmak üzere ana dilde eğitim hakkına sahipler. 2017-2018 eğitim yılında Kırım Cumhuriyeti'nde Tatarca eğitim veren 15 okul vardı. Bu öğretim yılında 5.632 öğrenci Tatarca eğitim aldı, 23.337'si ise ana dili olan Tatarca öğrendi. Kırım'daki iki üniversitede "Kırım Dili ve Edebiyatı", "Ukrayna Dili ve Edebiyatı" bölümleri var. Üniversitelerde Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı ile Ukraynaca Dili ve Edebiyatı alanlarında yüksek lisans ve doktora programları da bulunuyor.