DÜNYA

Kuzey Kore'de seçim heyecanı: 600'den fazla meclis üyesi belirleniyor

Sitede oku

Kuzey Kore'nin en yüksek yetki organı niteliği taşıyan ve 5 yılda bir gerçekleşen Yüksek Halk Meclisi seçimleri dün gerçekleşti. 

Kuzey Koreliler, sabah saatlerinden itibaren oy kullanma merkezlerinde toplanarak seçimlere katıldı.

Ülkede bir önceki seçim, 9 Mart 2014'te gerçekleşmişti.

1 / 11
Kuzey Kore'nin yasalarına göre, vatandaşlar 17 yaşını doldurduktan itibaren oy kullanma hakkına sahip oluyorlar.
2 / 11
Sabah saat 10'da başlayan oy kullanma işlemlerinde seçmenler, kimlikleriyle birlikte gititkleri seçim merkezlerinde bulunan kabinlerde oylarını kullanıyor.
3 / 11
Oy kullanmak üzere kabine giden seçmenler, üzerinde adayın yazılı olduğu pusulayı kullanıyorlar. Eğer, adayı onaylıyorlarsa doğrudan, onaylamıyorlarsa ise üzerini çizerek yine aynı kutuya atıyorlar.
4 / 11
Ancak, başkent Pyongyang'daki bir kablo fabrikasında kurulan sandığı denetleyen seçim komitesi başkanı Jin Ki Chol, Associated Press'e yaptığı açıklamada "Kimse adayın aleyhinde oy kullanmıyor" ifadelerini kullandı.
5 / 11
Ülkede seçimler festival havasında geçiyor. Sırada bekleyenler için müzik grupları şarkılar çalarken, oy kullanma işlemini bitiren vatandaşlar ise dans ediyor.
6 / 11
Öte yandan, oy kullanacak vatandaşları seçimler için teşvik etmek adına çeşitli yürüyüş veya etkinlikler de düzenleniyor.
7 / 11
Ülkenin lideri Kim Jong-un ise, oyunu Jinze Endüstri Kompleksi Üniversitesi'ndeki seçim merkezinde kullandı.
8 / 11
Seçimlerde aday sayısı, bölge nüfusuna oranla belirleniyor. Bu da, her 30-35 binlik nüfus için bir temsilci anlamına geliyor.
9 / 11
Seçimlerle birlikte seçilen temsilciler ise, Mart veya Nisan aylarında yılda bir ya da iki kez olmak üzere toplanıyorlar.
10 / 11
Daha küçük bir grup olan meclis başkanlığı ise daha sık toplanıyor ve hükümetin yönetim işlerinde daha fazla yer alıyor.
11 / 11
Yeniden seçilmek için aday olan Jo Kil Nyo, seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada "Bir halk temsilcisi olarak asıl işim, su veya yiyecek sorunları gibi problemlerin üstesinden gelmektir. Ancak, çözemediğim bir şey olduğunda, bu sorunu meclise götürürüm" ifadelerini kullandı.
Yorum yaz