DÜNYA

Rusya'da baharın gelişinin kutlandığı Maslenitsa bayramı başladı

Sitede oku

Rusya'da Ortodoksların tuttuğu Büyük Oruç sürecine hazırlanılan, kışa veda edilip baharın gelişinin kutlandığı Maslenitsa bugün başladı. Rus Ortodokslar bugünden itibaran 7 gün sadece çiğ süt ürünleri, yumurta ve balık yiyebilecek. Bayramın en önemli unsuru ise krepler. Güneşin sıcaklığı ve baharın sembolü olan krepler bu bayram da bol bol tüketilecek.

Maslenitsa'nın en öne çıkan unsurlarından biri de kötü duygulardan arınmak için son gün yakılan korkuluklar.

1 / 14
Bir hafta sürecek bayram boyunca Moskova’da ücretsiz 110 etkinlik düzenlenecek.
2 / 14
Düzenlenen şenliklerde ise halk 210’dan fazla çeşit krep yiyebilecek.
3 / 14
Maslenitsa bayramının Pagan kökleri bulunuyor.
4 / 14
Paganlık döneminde bahar ekinoksunda kutlanmaya başlanan bu bayram, Hristiyanlıkla birlikte Büyük Oruç öncesi son hafta kutlanıyor.
5 / 14
Büyük Oruç süresince hiçbir hayvansal ürün tüketilmiyor. Büyük Oruç’tan sonra ise Paskalya bayramı geliyor.
6 / 14
Maslenitsa’nın her gününde ayrı bir şey yapılıyor. Karşılama günü olan ilk gün, eski kıyafetlerden bir korkuluk yapılıyor, yapılan korkuluk bir tepeye çıkartılıyor ve isteyenler karlı tepeden kayıyor.
7 / 14
Zenginler ilk gün krep yaparken, yoksullar ikinci gün yapıyor. İlk krep de geleneksel olarak dilencilere veriliyor. Gelinler de ailelerinin evlerine gönderiliyor, akşam saatlerinde de eşin ailesi de onlara katılıyor ve hep birlikte bayram yemeği yeniyor.
8 / 14
Bu günde, erkekler sokakta gördükleri her kadını öpebiliyor. Bekarlar ise, kızakla kayarak kendilerine uygun birini bulmaya çalışıyor. Nitekim bu oyunların bir amacı da gençlerin birilerini bulup evlenmesini kolaylaştırmak.
9 / 14
Her gün olduğu gibi bugün de bol bol krep yenilen bayramın üçüncü günü, yapılan ziyaretlerin ardından gün sonunda şarkılar söyleniyor. Bayramın dördüncü gününde ise, insanların işe gitmesine izin verilmiyor.
10 / 14
Çocuklar ise farklı giyisilerle kapı kapı gezerek şeker topluyor.
11 / 14
Cuma günü yeni evli çiftler kızaklarla kayarak gövde gösterisi yapıyor. Kaynana, gelinin annesinin evine davet ediliyor. Cumartesi günü de gelinler görümcelerini evlerine davet ediyor ve ikramlarda bulunuyor.
12 / 14
Pazar günü ise affetme günü, herkesin birbirini affetmesi gerekiyor. Genç evli çiftler akrabalarını, çöpçatanlarını ziyaret edip onlara hediye veriyor.
13 / 14
Maslenitsa’nın en öne çıkan unsurlarından biri de kötü duygulardan arınmak için son gün yakılan korkuluklar.
14 / 14
Kış mevsiminin sonu olarak görülen bu gün Maslenitsa korkuluğunun da yakılması gerekiyor.
Yorum yaz