Münih Konferansı'nda öne çıkan ABD'nin INF'den (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) çıkması, Kuzey Akım2 tartışmaları, Rusya karşıtlığı, İran gibi başlıkları Evrensel Gazetesi Almanya temsilcisi, gazeteci ve yazar Yücel Özdemir ile konuştuk
‘MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI BİR SİYASET SAHNESİ, BU YÜZDEN GERİLİMLİ OLUYOR'
Yücel Özdemir'e göre, Münih Güvenlik Konferansı dünyada önemli bir siyaset sahnesi ve bu nedenle zaman zaman gerilimli görüntüler yansıyor. 2007'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ‘Batı'ya sınırlarını çizdiği' ünlü konuşmasını, geçen sene ise İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İran'a yüklendiği mesajlarını anımsatan Özdemir, bu seneki konferansa ise Mike Pence'in aktardığı Trump'ın mesajının olumsuz karşılanmasının damgasını vurduğunu belirtti:
‘MERKEL ÇİN'İ DE İÇEREN INF ANLAŞMASI İSTİYOR AMA ÇİN YANAŞMADI'
Konferansta, Almanya Şansölyesi Merkel'in, özellikle Rusya ile ilişkiler, İran'la nükleer anlaşmanın tek taraflı çöpe atılması ve otomotiv sektörüne konulan gümrük duvarları konularında adeta ABD'ye meydan okuma taşıyan konuşmasına dikkat çeken Özdemir, Berlin'in Washington'ın ‘tek taraflı' politikalarından duyduğu rahatsızlığın apaçık ortaya serildiğini kaydetti. Özdemir, Merkel'in ABD'nin INF anlaşmasından çekilmesini de eleştirdiğini ve yeniden müzakere yolları aranmasını istediğini belirtirken, Rusya'nın bu konuda sunduklarına karşı ‘ihlalci' olduğu iddialarının altını dolduracak bir kanıt bulunmadığını da Almanya medyasının yazdığını aktardı. Özdemir, Merkel'in Çin'i de anlaşmaya katma arzusunun ise Pekin'de karşılığı olmadığının altını çizdi:
‘AVRUPA, İRAN İLE İLİŞKİLERİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR AMA…'
Özdemir, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İran ile ticari ilişkileri sürdürme niyetinde olduğunu ancak ABD'nin yaptırım tehdidinin de ciddiye alındığını vurguladı. "Avrupa artık eski Avrupa değil" diyen Özdemir, İran konusunda Almanya-Fransa ekseninin ticari ilişkileri sürdürme kararlılığına atıf yaptı. Ancak Özdemir'e göre Avrupalı şirketler ABD yaptırımlarından korktukları için bu politika tam olarak işe yaramıyor:
‘ABD, RUSYA FOBİSİ YAŞAYAN ÜLKELERİ KENDİSİNE DAHA YAKINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR'
Diğer yandan Özdemir konferanstan bir gün önce AB dışişleri bakanlarının Rusya'ya yönelik yeni yaptırım politikalarını belirlediğini de anımsattı. AB'nin siyasi resimde ABD ile aynı çizgide durduğunu belirten Özdemir ancak iş ticari ilişkilere geldiğinde AB'nin Rusya ile ilişkileri koparmamaya özen gösterdiğini kaydetti. Özdemir, ABD'nin Avrupa'da şekillenen ayrılıkları ayıd ettiğini dile getirirken, özellikle Doğu Avrupa hattını kendine yakınlaştırma çabasına dikkat çekti. Bu durumun ise Avrupa içinde bölünmeyi derinleştireceğinin altını çizen Özdemir, buna karşılık Almanya ile Fransa'nın ‘Avrupa'nın kendi ayakları üzerinde durmasını' sağlayacak yönelimlere giriştiği görüşünü dile getirdi:
‘ALMANYA İLE FRANSA DENGE POLİTİKASINA YÖNELİYOR'
Özdemir bu gelişmeler ışığında özellikle Alman kamuoyunda ve medyasında yürütülen tartışmalara da atıf yaptı. Konferans öncesinde açıklanan bir rapora atfen, Avrupa'nın ABD, Rusya ve Çin'in yanı sıra ‘büyük güçler' arasında yer alamayacağından hareket eden Berlin ile Paris'in denge politikasına yöneldiği görüşünü dile getiren Özdemir, bu kapışmaların ülkelerin iç siyasetlerindeki durumu da değiştirdiğini vurguladı: