DÜNYA

Avrupa'dan Trump'a: IŞİD üyesi vatandaşlarımız dünyanın en tehlikeli insanları, geri almamız zor

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Suriye'deki IŞİD üyesi vatandaşlarınızı geri alın" talebine Avrupa ülkeleri çeşitli gerekçelerle gönülsüz yaklaştı. Avrupalıların hissiyatına tercüman olan Danimarka hükümeti "Geri dönmelerine izin verilemeyecek kadar tehlikeliler" dedi.
Sitede oku

 Trump'ın YPG'nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) gözaltında tuttuğu yabancı savaşçıların ülkeleri tarafından geri alınıp yargılanmamaları durumunda serbest bırakılacağı uyarısına, Avrupa Birliği'ni (AB) karıştırdı.

Soylu: 100 tane DEAŞ’lının serbest bırakılması karşılığında PYD’den bombayı getirip, o büyükşehrimizde patlatacaklardı
AB'nin lider ülkesi Almanya, hem "geri dönmek hakları" hem de "uygulamada fevkalede zor" dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ: ELİMİZDE HAPİSTE KALACAKLARINI GARANTİ EDECEK SAĞLAM DOSYALAR OLMALI

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geri getirilmelerinin önünde yasal engeller olduğunu, önce bu kişilerin Almanya'da derhal mahkemeye çıkarılmasının ve süreç boyunca gözaltında tutulmalarının garantiye alınması gerektiğini belirtti.

Bunun gerçekleştirilebilmesi içinse yetkililerin bilgi ve ceza kovuşturmasına ihtiyacı olacağını, ancak Almanya'nın Suriye hükümetiyle böyle bir ilişkisinin bulunmadığını ve Suriye'deki eylemlerle ilgili Almanya'da kovuşturma yürütmenin garanti edilemeyeceğini sıralayan Maas, ekledi:

Gözlemevi duyurdu: Suriye’de IŞİD’in elinde tek bir toprak parçası kalmadı

"Durum böyle olunca uygulamak da fevkalade zor olur."

ALMANYA İÇİŞLERİ BAKANI: GERİ DÖNMEK TEMEL HAKLARI

Ama Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü ise ilkesel olarak IŞİD safında savaşmış bile olsalar Alman vatandaşlarının ülkeye geri dönmek gibi bir temel haklarının bulunduğunu söyleyerek ekledi:

"Ama Alman hükümeti Suriye'de hapisteki vatandaşlarına yasal ve konsolosluk görevlerini yerine getirmeyi garanti edemez, zira oradaki savaş devam ediyor."

Trump'tan Avrupa'ya: 800 IŞİD militanını alın yoksa serbest bırakırız
BELÇİKA'YA GÖRE TRUMP BOMBA ATAR GİBİ

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen yasal mazeret sunmaya bile gerek duymadan reddetti. "Dünyadaki en tehlikeli insanlardan söz ediyoruz. Onları geri almamamız gerekir" diyen Rasmussen'in Sözcüsü, Trump'ın bu çağrıyı yapması için henüz erken olduğunu, Suriye'deki durumun istikrarsızlaşmasının daha uzun zaman alacağını savundu.

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Trump'ı Avrupalı müttefiklerini gafil avlamakla suçladı. "Dost ülkeler arasında bu tür sorunların geceyarısı tweet atmak yerine geleneksel diplomatik kanallardan tartışmaya açılması hoş olurdu" diye sitem eden Geens, soruna Avrupa'nın birlik beraberlik içinde ortak çözüm bulması çağrısı yaptı.

Fransa, Suriye'deki IŞİD zanlısı vatandaşlarını geri alan ilk Avrupa ülkesi olacak
FRANSA: KÜRTLER BİZİMKİLERİ BIRAKMAZ

Daha önce DSG'nin gözaltında tuttuğu 130 IŞİD üyesi Fransız vatandaşını geri kabul etme ve yargılama işareti vermiş olan Macron hükümeti, bu kez elini kapalı tuttu.

İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, DSG'nin Fransız cihatçıları serbest bırakmayacağına inandıklarını ifade etti.

"Kürtlerin onları ellerinde tutma kabiliyetlerine güvenimiz tam" diyen Nunez, eninde sonunda Fransız cihatçıların döneceği ve devletin onlarla uğraşmak zorunda kalacağı ihtimaline kapı araladı: "Her halükarda bu bireyler ulusal topraklara geri dönerse, hepsi hakkında süregiden yargı süreçleri var, hepsi yargılanıp tutuklanacak." 

IŞİD gelini Begum: Pişman değilim, ama bebeğim için eve dönmem lazım
İNGİLİZ IŞİD GELİNİ TARTIŞMASI SÜRERKEN

Trump'ın talebi Britanya'da IŞİD'e gelin gidip sonrasında nedamet getirmeyen ama bebeği için geri dönmek isteyen Shamima Begum'le ilgili tartışamanın ortasına düştü.

LONDRA: VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA YA DA AYRIMSIZ YARGILAMA

Son olarak Begum'un Suriye'de tutulduğu mülteci kampında bir erkek bebek dünyaya getirdiği haberi gelirken, İçişleri Bakanı Sajid Javid bir makale yayımlayıp tehlikeli kişilerin geri dönüşlerinin engellenmesi için Britanya vatandaşlığından çıkarılmalarını savundu. 

IŞİD'e katılan ve ülkesine dönmek isteyen İngiliz kız doğum yaptı
Bu seçeneğin bugüne dek 100'den fazla kez uygulandığını açıklayan Javid, bir diğer seçeneğin geri dönenleri yaşına ve cinsiyetine bakmaksızın yargılamak olduğunu belirtti. Kültür Bakanı Jeremy Wright ise "En azından bir aşamada onları geri almak hükümetin yükümlülüğü" dedi.

Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde, Britanya, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklere Suriye'de DSG tarafından yakalanan 800 vatandaşlarını geri alıp yargılamaları çağrısı yaparken aksi takdirde serbest bırakılacakları tehdidini ihmal etmemişti.

​Trump "ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok para harcadık. Diğer ülkelerinin harekete geçip yapabilecekleri şeyleri yapma zamanı geldi" diye eklemişti.

Yorum yaz