ANKARA İLE ŞAM ÜST DÜZEY TEMAS KURAR MI?
Zira, Prof. Dr. Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının "son derece yerinde ve olumlu" olduğuna işaret ediyor. Adana Mutabakatı'nın, imzalandığı 1998 yılından önceki 10 yıllar boyunca ilişkileri iyi gitmeyen Türkiye ve Suriye'yi "dost ve müttefik" hale getirdiğini hatırlatan Ünal, Erdoğan'ın bugünkü açıklamalarının da iki ülkenin yeniden işbirliğine gideceğine işaret ettiğine değindi:
‘TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNDE YEPYENİ BİR BAŞLANGIÇ' İHTİMALİ
‘TÜRKİYE VE SURİYE FIRAT'IN DOĞUSUNDA ORTAK OPERASYON YAPABİLİR'
Prof. Dr. Ünal'a göre, Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamaları, Türkiye ve Suriye'nin İdlib ve Fırat'ın doğusunda da olası işbirliği yapabileceğine kanıt niteliğinde:
‘ANKARA-ŞAM İŞBİRLİĞİ KAÇINILMAZ HALE GELDİ'
Gazeteci Özçelik'e göre ise iki ülkenin işbirliği, her iki tarafın da çıkarları açısından "kaçınılmaz" bir noktaya geldi:
"Suriye konusu öyle bir noktaya geldi ki hem Suriye'nin hem de Türkiye'nin çıkarları iki ülkenin işbirliğini zorunlu kılıyor. Türkiye başından beri bazı hatalar yaptı, Şam'la diyaloğa geçmemek konusunda uzunca bir süre ayak sürüdü. Bu ayak sürümesi Astana sürecini yürüten ülkelerde güvensizliğe de yol açtı. Fakat Türkiye'nin çıkarları artık bunu dayatıyor. Türkiye'nin hem güvenliği hem ekonomik hem de diğer alanlardaki çıkarları için Şam'la ilişkilerinin iyi olması şart. Buna AKP'nin içindeki ezici bir çoğunluk da katılıyor."
‘SURİYE, KENDİ TOPRAKLARINDA OPERASYON YAPARKEN BİLE TÜRKİYE'YE HABER VERMİŞTİ'
‘SURİYE'DE AMERİKA'YLA ÇÖZÜM OLMAYACAĞI KESİNLEŞTİ'
İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Erdoğan'a yönelik "Şam'la diyaloga geçin" çağrısının da hayati önemde olduğunun altını çizen Özçelik "Ankara'ya, Şam'la diyaloğa geçmesi için hem Astana ortaklarından gelen hem de Türkiye'nin ihtiyaçlarından doğan ciddi bir basınç var. Suriye'nin içinde görev yapan kesimler de bir an önce Şam'la diyaloğun kurulmasından yana. Çünkü sahada çarpışan bu kişiler de, güvenlik açısından Şam'la beraberliğin gereğine inanıyor. Fırat'ın doğusunda da aynı şeyi yapmak gerekiyor. Fırat'ın doğusunda Amerika'yla bir anlaşmaya vararak çözüme ulaşılamayacağı artık belli. Türkiye'nin Fırat'ın doğusunu teröristlerden temizlemek için de Şam'la diyaloğa ihtiyacı var. Zaten Rusya'nın ısrarla konuyu gündeme getirmesi ‘Fırat'ın doğusunu Amerika'yla değil Şam'la çöz' anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
‘ASTANA SÜRECİNDEN VAZGEÇİLEMEZ'