DÜNYA

Katalan bağımsızlık liderleri sanık sandalyesinde, İspanya hükümeti bıçak sırtında

Madrid'de bir yanda 'İspanya demokrasi tarihinin en önemlisi' diye nitelenen Katalan davası görülüyor, diğer yanda bütçeye güvenoyu çıkmaza girdiğinden yine ufukta erken seçim gözüküyor.
Sitede oku

Katalan lider Torra'dan bağımsızlık yanlılarına, '2019'da adaletsizliğe karşı başkaldırma' çağrısı
İspanya'da 1975'te diktatör Franco'nun ölmesiyle 1978'de demokrasiye geçilmesi sonrasının en önemli davası diye nitelenen bağımsızlık ilan etmiş Katalan siyasilerin davası başladı. Bugün mahkemeye çıkarılan 12 Katalan lider için en az 25'er yıl hapis isteniyor. Bunlarda 9'unun bir yılı aşkın süredir hapiste yargılanmayı beklemesi de İspanya'nın hukuk devleti olup olmadığı tartışmalarını beraberinde getirdi.

'İSPANYA DEMOKRASİSİ İÇİN STRES TESTİ'

Tek taraflı referandum ve bağımsızlık ilanının ardından Madrid'deki merkezi yönetimin operasyonuyla dağıtılmış Katalan yönetiminden 7 lider ise sürgünde. Katalan yönetiminin eski başkanı Carles Puigdemont, sürgünden yaptığı açıklamada, davayı 'İspanya demokrasisi için stres testi' diye nitelerken resmen referandum talebini yineledi.

İspanya'nın hapse attığı Katalan liderlerden dördü açlık grevine girdi
BÜTÇEYE ÇOĞUNLUK DESTEĞİ ÇIKMADI

Katalan davasına koşut İspanya parlamentosunda da bütçe görüşmeleri başladı. Franco'nun uzantısı Halk Partisi'nin hükümetini güvenoylamasıyla iktidardan gönderen Sosyalist Parti'nin azınlık hükümetinin kaderi, Katalan partilerin iki dudağının ucunda. Katalan tarafı, kendi kaderini tayin referandumunun resmiyete bağlanması taleplerinin İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından reddedilmesi üzerine bütçeye onay vermeyeceğini duyurdu. Böylece Katalan yönetimi ile İspanyol hükümeti arasındaki görüşmeler başlamadan bitti.

SANCHEZ: İKİSİ DE AYNI ŞEYİ İSTİYOR

İspanya'da Katalan bağımsızlık ilanında rol oynayanlara 25 yıla varan ağır hapis istemi
Halk Partisi de doğal olarak bütçeyi desteklemeyecek. Sosyalist Partili Başbakan Sanchez, birbirlerinin can düşmanı olan İspanyol muhafazakar sağı ile Katalan ayrılıkçıları aynı kefeye koyan bir tweet atıp "İkisi de aynı şeyi istiyor: Bölünmüş bir Katalonya ve bölünmüş bir İspanya" dedi.

Bu şartlarda bütçenin güvenoyu alamaması halinde baharda erken seçime gidilmesi gündemde.

KİMLER YARGILANIYOR?

Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de sanık sandalyesine oturtulan ve siyasi tutuklu olduklarını savunan Katalanlar şunlar:

Bask bölgesinde bağımsızlık oylaması halktan destek bulmadı: Katılım yüzde 12.46
Eski Katalan Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, eski Katalan Meclis Başkanı Carme Forcadell, eski Başkanlık Danışmanı-Hükümet Sözcüsü Jordi Turull, eski Dış İlişkilerden Sorumlu Bakan Raül Romeva, eski Tarım ve Sürdürülebilirlik Bakanı Josep Rull, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dolors Bassa, İçişleri Bakanı Joaquim Forn, bağımsızlık ilanında Katalan yönetimi ile işbirliği yapan önde gelen iki STK lideri Jordi Sànchez and Jordi Cuixart ile tutuksuz yargılanan eski Hükümet İşleri Bakanı Meritxell Borràs, eski Adalet Bakanı Carles Mundó ve eski Ticaret ve Enformasyon Bakanı Santiago Vila…

YENİ YÖNETİM DE AYRILIKÇI

Haklarında devlete karşı ayaklanma, halkı isyana teşvik, devlet kurumlarına itaatsizlik, kamu fonlarının kötüye kullanılması gibi suçlamalardan ağır hapis isteniyor.

Ancak Madrid'in misilleme olarak Katalonya'ya kayyım atayıp özerk yönetimi dağıtması, üyelerini hapse atmasına karşın düzenlenen ilk yerel seçimi yine ayrılıkçılar kazandı.

Yorum yaz