'İSPANYA DEMOKRASİSİ İÇİN STRES TESTİ'
Tek taraflı referandum ve bağımsızlık ilanının ardından Madrid'deki merkezi yönetimin operasyonuyla dağıtılmış Katalan yönetiminden 7 lider ise sürgünde. Katalan yönetiminin eski başkanı Carles Puigdemont, sürgünden yaptığı açıklamada, davayı 'İspanya demokrasisi için stres testi' diye nitelerken resmen referandum talebini yineledi.
Katalan davasına koşut İspanya parlamentosunda da bütçe görüşmeleri başladı. Franco'nun uzantısı Halk Partisi'nin hükümetini güvenoylamasıyla iktidardan gönderen Sosyalist Parti'nin azınlık hükümetinin kaderi, Katalan partilerin iki dudağının ucunda. Katalan tarafı, kendi kaderini tayin referandumunun resmiyete bağlanması taleplerinin İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından reddedilmesi üzerine bütçeye onay vermeyeceğini duyurdu. Böylece Katalan yönetimi ile İspanyol hükümeti arasındaki görüşmeler başlamadan bitti.
SANCHEZ: İKİSİ DE AYNI ŞEYİ İSTİYOR
Bu şartlarda bütçenin güvenoyu alamaması halinde baharda erken seçime gidilmesi gündemde.
KİMLER YARGILANIYOR?
Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de sanık sandalyesine oturtulan ve siyasi tutuklu olduklarını savunan Katalanlar şunlar:
YENİ YÖNETİM DE AYRILIKÇI
Haklarında devlete karşı ayaklanma, halkı isyana teşvik, devlet kurumlarına itaatsizlik, kamu fonlarının kötüye kullanılması gibi suçlamalardan ağır hapis isteniyor.
Ancak Madrid'in misilleme olarak Katalonya'ya kayyım atayıp özerk yönetimi dağıtması, üyelerini hapse atmasına karşın düzenlenen ilk yerel seçimi yine ayrılıkçılar kazandı.