DÜNYA

Aşağısı kurtarmaz: Sisi'ye 2034'e dek iktidar yolu

Mısır meclisi Sisi'nin 2022'de dolacak görev süresinin 2034'e dek uzamasına imkan verecek anayasa değişikliğini çarşamba günü oylayacak.
Sitede oku

Şişmanları azarlayan Sisi'ye 'kilo vermeyeni hapse atıyor' esprisi yağdırdılar
Mısır'da Şubat 2011'de halk ayaklanmasıyla Hüsnü Mübarek'in devrilmesi sonrası Ağustos 2012'de genelkurmay başkanlığına getirilen ve Temmuz 2013'te halkın protesto için sokaklara döküldüğü Muhammed Mursi'yi deviren Abdülfettah es Sisi'nin 2014 ve 2018'de üst üste iki kez seçildiği cumhurbaşkanlığını bırakmaya niyeti yok.

Mısır meclisi Cumhurbaşkanı Sisi'nin 2022'de dolacak görev süresinin 2034'e dek uzamasına imkan verecek anayasa değişikliğini çarşamba günü oylayacak. 

Üst üste iki dönemi doldurduktan sonra üst üste iki dönem daha cumhurbaşkanlığına izin veren anayasa değişikliği, cumhurbaşkanlığı süresinin de 4'ten 6 yıla çıkmasını öngörüyor.

Sisi, şişmanları azarladığı suçlamalarını reddetti: Kendi ailemi nasıl aşağılayabilirim?
Bu da 64 yaşındaki Sisi'nin 2034 yılına dek iktidarda kalması anlamına geliyor.

Mursi'yi devirdiğinde geçiş döneminin lideri olmaktan söz ederken birkaç ay içinde ordudaki görevlerini bırakıp cumhurbaşkanı adayına dönüşen Sisi, 2018'deki ikinci seçilişinde kendisine gerçekten ter döktürebilecek rakiplerini ya hapse attırdı ya da gözdağı vererek çekilmelerini sağladı. Hapishanelerse çok sayıda işkence iddiaları eşliğinde dolup taşar vaziyette.

Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için meclisten üçte iki çoğunlukla geçmesi ve ardından halk oylamasında onaylanması lazım. Uzmanlara göre tüm bunlar formaliteden ibaret.

Mısır'da üst düzey yetkililere yurt dışına çıkışlarda Cumhurbaşkanı Sisi'den onay şartı
Mecliste gerçekten Sisi'ye muhalif denebilecek tek grup 25-30 Bloğu ki, 600 milletvekili içinde sadece 16 vekili var.

Anayasa değişikliğine meclisteki ilk görüşülmesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı rolü ve Senato'nun yeniden tesisi gibi ekler yapılmıştı.

'Sisi'nin firavunlaşması' eleştirilerine yol açan anayasa değişikliğinin, Mübarek diktatörlüğünün devrilmesinin 8. yıldönümüne denk gelen günlerde sunulduğu meclisten nihai onayı rahatlıkla alacağı tahmin ediliyor. Ramazana girilmeden önce mayısta referandum düzenlenmesi bekleniyor.

Yorum yaz