DÜNYA

Poroşenko'dan muhaliflerine 'suçlama': Rusya ile ilişkileri düzeltmeye çalışıyorsunuz

ICTV televizyonuna konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Pyoter Poroşenko, siyasi muhaliflerini Rusya ile ilişkileri düzeltmeye çalışmakla 'suçladı'.
Sitede oku

Poroşenko: Rusya ile 'soğuk barış' yapmaya ihtiyacımız var
Ukrayna'daki devlet başkanı adaylarının çoğunun komşu devletle barış yapma yanılgısına düştüklerini belirten Poroşenko, "Burada, köşenin hemen arkasında olduğundan eminler. Gerekirse diz çökecekler, orada barış duruyor sanıyorlar. Ama sizi hayal kırıklığına uğratmam gerekiyor: Orada, köşede, özellikle de siz diz çökmüş haldeyken, Putin duruyor ve sizi bekliyor" ifadelerini kullandı.

Poroşenko, bir kez daha Rusya'yı ülkeyi ele geçirmek ve Kiev'i Rus boyunduruğuna döndürme çabası içinde olmakla suçladı.

Poroşenko daha önce de Ukraynalıları Rus lideriyle ‘korkutmuştu'. Seçim kampanyası döneminde ekranlara Rus ve Ukrayna devlet başkanlarının yan yana durduğu ve "Ya Poroşenko ya da Putin" diye yazan bir görsel getirilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Acaba Vladimir Putin Ukrayna'daki devletbaşkanlığı seçimlerine katıldığından haberdar mı" diyerek şakayla karşılık vermişti.

Poroşenko, başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıkladı
Diğer yandan, Poroşenko, devlet başkanlığı adaylığını açıkladığı konuşmasında, Rusya ile ‘soğuk barış' yapılması gerektiğini söylemişti. Buna karşılık Kremlin, Moskova ile Kiev arasında bir savaş olmadığı ve Ukrayna'daki iç savaşa ülkedeki iktidarın yürüttüğü politikaların sebep olduğu karşılığını vermişti.

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçim kampanyası 31 Aralık'ta başladı. Devlet başkanlığı için 13 aday yarışıyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, devlet başkanlığı yarışında Batkivşina Partisi lideri Yuliya Timoşenko son birkaç aydır önde görünüyor. Mevcut Devlet Başkanı Poroşenko'nun oy oranı yüzde 14 gibi görünüyor. Uzmanlar Poroşenko'nun ikinci tura kalma şansının olduğunu belirtiyor.

Yorum yaz