Maas, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
"ABD, INF'den çıkmak istiyor. Maalesef Rusya, anlaşmaya bağlılığını yeniden tesis etmeye hazır değil. Bu anlaşma olmaksızın daha az güvenlik olacak. Silahlanmaya ilişkin değil, herkesi kapsayan silah kontrol mekanizmasına ilişkin tartışmaya ihtiyacımız var."
ABD'nin INF'den çekilmesinin NATO için ne anlama geldiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Merkel, bu konunun son haftalarda NATO içinde ele alındığını belirtti.
Görüşmeleri sürdürmek için 6 aylık süreyi kullanmak gerektiğini söyleyen Merkel, şöyle konuştu:
"Bizim için Rusya'nın sözleşmeyi ihlal ettiği açıktır. Bundan dolayı Rusya ile de konuşmak lazım. Biz Alman tarafı olarak, hem Almanya Dışişleri Bakanı hem de ben, bu 6 ay içinde yine de görüşmeler yapmak için her şeyi yapacağız."
NATO'nun bu durumu dikkatli bir şekilde analiz edip sonuçlar çıkaracağını sözlerine ekledi.
AVUSTURYA: ABD'NİN KARARI ÜZÜNTÜ VERİCİ
Alman mevkidaşı gibi Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl de ABD'nin INF'den çekilmeye başlamasının üzüntü verici olduğunu belirtti.
Kneissl, Moskova ile Washington'ı anlaşmaya korumaya yönelik diyaloğu sürdürmeye çağırdı.
'ABD, KAYGILANMAMIZ İÇİN GEREKÇE SUNUYOR'
"ABD, yeni silahlanma yarışından ve silahların kısıtlanmasına ilişkin diğer önemli anlaşmaların iptalinin önünü açmasından kaygılanmamız için gerekçe sunuyor. Mevcut anlaşmaları korumalıyız, zira onlar güvenliğimizi sağlıyor. Orta menzilli füzelerin 30 yıl aradan sonra yeniden konuşlandırılması, Avrupa'daki nükleer tehdidi hissedilir derecede artırır."