ABD Başkanı Donald Trump'ın kararıyla Amerikan askerlerinin Suriye'den çekileceğine dikkat çeken Castaner, "Amerikalılar orada olduğu için hapiste tutulanlar var, ama artık bırakılacaklar. Onlar da Fransa'ya dönmek isteyecektir" diye konuştu.
İZLERİNİ KAYBETME KORKUSU
Fransız yetkililerin, ABD Suriye'den çekildikten sonra, bu kişilerin izini kaybetmekten endişe ettiği belirtildi.
DSG'nin gözaltında tuttuğu zanlılar arasında Adrien Guihal gibi IŞİD'in üst düzey liderleri arasında olan Fransızlar da var. Guihal'ın Nice'de 87 can alan kamyonlu saldırı dahil Fransa'da bir dizi saldırı düzenlemiş Artigat şebekesinin parçası olduğu sanılıyor.
Bu iade gerçekleşirse, Fransa IŞİD bağlantısı şüphesiyle yakalanan yurttaşlarını geri kabul eden ilk Avrupa ülkesi olacak. Daha önce ABD, Lübnani Rusya, Endonezya ve Sudan zanlı vatandaşlarını geri almıştı.
İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütünün terörle mücadele programının direktörü Nadim Houry, şöyle tweetledi:
Ancak DSG hapishanelerinde tüm dünyadan IŞİD üyesi binlerce yabancı bulunuyor, çoğunun ailesi de var. Avrupa ülkeleri, geri dönmeleri halinde güvenlik tehdidi oluşturacakları ve yeterince kanıt sunulamaması halinde hapse atılamayacakları gerekçesiyle zanlı vatandaşlarını geri almaya yanaşmıyor.
Hatta İngiltere, 'Beatles cihatçıları' lakaplılardan Alexanda Kotey ve El Shafee El Sheikh'in vatandaşlıklarını iptal yoluna gitmişti.
DSG'nin Devlet Başkanı Beşar Esad'la anlaşmaya varması durumunda ise yabancı IŞİD'ciler hükümete teslim edilip Suriye hapishanelerini boylayabilir.
Fransa'yı 2015 yılında kasıp kavuran terör saldırılarının ardından, Avrupa'dan 3000, Fransa'dan ise 700 kişinin IŞİD'e katıldığı açıklanmıştı.