YPG Komutanı Sipan Hemo, Reuters'e şöyle konuştu:
"Müzakere yürütme girişimleri var. Suriye hükümetinin tutumu olumluydu. Gelecek günlerde müzakerelere başlayacaklarına inanıyoruz."
Temsilcileriyle Reuters'e gönderdiği ses kaydında ABD'nin çekilmesinin çok zamansız olduğundan ve aceleye getirildiğinden yakınanan Hemo, IŞİD'e karşı verilen savaş hala zaman zaman alevlenirken çekilmenin mümkün olmadığını savundu:
YOL HARİTASINDA NE VAR NE YOK?
Daha önce Moskova'ya heyet gönderip Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la müzakerelerde Rusya'nın arabuluculuğunu talep etmiş olan Suriyeli Kürtler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la anlaşmaya varmaya yönelik yol haritalarını da Rus yetkililere sunduklarını dile getirmişti.
JEFFREY'NİN NUMARALARI
Ankara'nın ardından kendilerini ziyarete gelen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'le görüştüğünü belirten YPG Komutanı, ABD'li diplomatın hem Türkiye'yi tatmin etmek hem de Suriye'nin kuzeyini korumaktan söz ettiğini aktardı.
Hemo, Trump'ın Erdoğan'a önerdiği Türkiye'nin Suriye sınırında olası 'güvenli bölgenin' BM gözetiminde olması gerektiğini savundu. Daha önce YPG'nin başını çektiği SDG, güvenli bölgeye yardım etmeye hazır olduğunu ve Türkiye'nin kontrolünde bulunmaması gerektiğini savunan açıklama yapmıştı.
Hemo da "Komşularımızla iyi ilişkiler istiyoruz, ama Türk devleti bunu kabul etmiyor. Türkiye bölgemize saldırırsa münasip yant veririz" diye konuştu.
Önceki müzakerelerin çökmesinden beri Suriye hükümetiyle masaya oturmadıklarını belirten Hemo, ama yol haritasının Şam'ın eline ulaştığından haberdar olduklarını kaydetti. Yol haritasında Kürtlerin eğitim ve kültürel hakları, azınlıkların haklarının yanısıra özerk yönetim de yer alıyor.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.