Suriye'deki çatışmalar sekizinci yılına girdi. ABD'nin, Rusya'nın, Türkiye'nin, İran'ın ve IŞİD'e karşı koalisyona katılan ülkelerin sahadaki varlığının yanı sıra, radikal İslamcı terör örgütleri de çatışmalar sürecinde bölgenin belirleyicileri arasında yer aldı. ABD'nin Suriye'den çekileceğini duyurması ve YPG'yi desteklemeye devam edeceğini açıklaması Türkiye ile olan gergin ilişkilerinde yeni bir sayfa daha açarken, sahada söz sahibi olan ülkeler, birbirine karşı hamlelerine devam ediyor.
İran'ın çatışmalar sayesinde bölgedeki etkinliğini arttırdığına dikkati çeken Mütercimler, "ABD askerlerini ben bölgeden çekeceğim açıklaması yapıyor ama bizim atladığımız önemli bir konu var. ABD'nin bölgeden çekilmesini istemeyen devletlerin başında aslında İran geliyor" diye konuştu.
'LÜBNAN DIŞINDA İNİSİYATİFE SAHİP OLDULAR'
İran'ın Lübnan dışında ilk kez bölgede büyük bir inisiyatife sahip olduğunu ifade eden Mütercimler, "Bölgedeki ilgi alanlarını genişlettiler. Dolayısıyla bunu kaybetmek istemiyorlar. Nasıl İsrail siyaseti kendisini ayakta tutabilmek için İran karşıtlığına gereksinim duyuyorsa aynı şey İran için gerekli. Sonuçta İran ABD tarafından 1979'dan beri bir şeytan devlet olarak görülüyor. Bölgede İran'ın uygulamış olduğu strateji ise bölgenin buradaki İslami devletleri de mezhepçi dış politika meselesinden son derece rahatsızlar" dedi.
'MOSKOVA'DA BİRİNCİ MADDEYDİ'