Gelişmeleri Asya üzerine çalışan gazeteci yazar Meriç Şenyüz'le konuştuk.
‘BİZ FRANSA’DAKİ PROTESTOLARI KONUŞUYORUZ, ÇİN DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 18.5’İ, HİNDİSTAN DA 17.5’İNİ OLUŞTURUYOR
Meriç Şenyüz’e göre, bütün dünya sırf Avrupa’da olduğu için Fransa gibi ülkelerdeki eylemlere bakıyor ancak nüfus ve sosyo-ekonomik potansiyeliyle Asya’nın azımsanmayacak bir önemi bulunuyor. Bu bağlamda Hindistan’da yaklaşık 200 milyon insanın greve çıkmasının önemine dikkat çeken Şenyüz aslında bütün bunların 1990’larda başlayan neoliberal yönelime isyan hali olduğunu vurguladı. Hindistan’daki sol mirasın bulunduğunu anımsatan Şenyüz, Modi ile birlikte neoliberal yönelimin giderek aşırı milliyetçi ve faşizan bir karakter kazanmasının da büyük önem taşıdığının altını çizdi:
‘İNANILMAZ VAHŞİ BİR KAPİTALİZM, TAŞERONLUK’
Modi’nin Hindistan’ın neoliberalizme yüzünü döndüğü dönemin ürünü olduğunu anlatan Şenyüz, iktidara geldiği 2014’ten bu yana uygulamalarının da milliyetçilikle bezeli neoliberal politikalar olduğunun altını çizdi. Sözde bir ‘anti-emperyalizm’ adı altında aşırı milliyetçi sömürü mekanizmalarının devreye sokulduğunu belirten Şenyüz, Hindu halkının ezici çoğunluğunun sefalete mahkum edilmesine dikkat çekti. Şenyüz, son yıllarda milyonlarca işçi, köylü ve Hindu gelenekleri uyarınca toplumun en ezilen kesimlerini grevlere sevk edenin bu gelişmeler olduğunun altını çizdi:
‘HİNDİSTAN KOLAY ANLAŞILABİLECEK BİR ÜLKE DEĞİL’
Hindistan’ın anlaşılması güç bir coğrafya olduğunu dile getiren Şenyüz, ülkedeki kast sistemini anımsattı. 15 yılda, 300 bin Hintli çiftçinin intihar ettiğini anlatan Şenyüz, bu çarpıcı rakamların nüfusun kıyaslanamayacak büyüklükleriyle olduğu kadar Hindu geleneklerinin taşıyıcısı olan yapıyla alakalı olduğunun altını çizdi. Şenyüz, Modi hükümetinin hareketlenen direniş hattına karşı ‘kızılları öldürme’ türü projelerle gündeme gelerek milliyetçi kesimleri arkasında toplama çabalarına da atıf yaptı:
‘GREV ÇAĞRISINI KOMÜNİSTLER DEĞİL MODİ’NİN SENDİKASI YAPTI’
Ancak Şenyüz’e göre feci sosyo-ekonomik eşitsizlik artık sadece Hindistan’ın köklü komünist geleneğini değil, Modi’nin tabanı olan milliyetçi kesimleri de etkiler hale gelmiş durumda. Şenyüz, 200 milyonun greve gittiği Hindistan’da grevin fitilini ateşleyenin komünist parti değil Modi’nin partisine bağlı sendika olduğunu belirtti. Modi’nin toplumun alt kesimleri için Gandi döneminde çıkartılmış olan yasaları bile ortadan kaldırmaya çalıştığını anlatan Şenyüz, Hindu halkının direniş damarında bu girişimlerin etkili olduğunu vurguladı. Şenyüz’e göre bu yıl sonundaki seçimlerde Modi’yi zor günler bekliyor zira Hindistan giderek sosyal patlamanın eşiğine gidiyor: