Acilen Suriye'den tümüyle çekilme kararıyla Amerikan siyasetini karıştıran ABD Başkanı Donald Trump'ın iki hafta önce aldığı 30 gün içinde çekilme kararına gelen tepkiler üzerine frene bastığı belirtildi.
İlkin Cumhuriyetçi senatör Lindsay Graham, Trump'la görüşmesinin ardından Başkan'ın yavaşlama kararını duyurmuştu.
Ardından Trump, 31 Aralık'ta attığı tweet dizisinde "Askerlerimizi yavaş yavaş eve geri gönderiyoruz" vurgusuna yer veren bir paylaşımda bulundu:
"Ben Başkan olduğumda IŞİD dolu bir karmaşa olan Suriye'de benim yaptığımı Donald Trump olmayan başka biri yapsaydı ulusal kahraman ilan edilirdi. IŞİD büyük ölçüde gitti, biz askerlerimizi yavaş yavaş evlerine gönderiyoruz ki ailelerine kavuşsunlar ve aynı zamanda IŞİD'den geriye kalanlarla savaşıyoruz."
Buna koşut bir haber de New York Times (NYT) gazetesinden geldi. NYT'ye konuşan Trump yönetiminden yetkililer, Başkan'ın ordunun çekilmesi için 4 aylık süre tanımaya razı geldiğini söyledi.
Oysa Trump askerlerin Suriye'den çekilmesiyle ilgili ilk açıklamasında "Hepsi geri geliyor, hepsi şimdi geri geliyor" ifadesini kullanmıştı.Beyaz Saray'dan basına verilen bilgilendirmelerde ise çekilmenin 60-100 gün içinde tamamlanacağı ifade edilmişti.
BÖLGEDE DENGELERİ ALTÜST EDEN KARAR
Amerikan savunma yetkilileri kadar müttefik ve ortakları da şoke eden karar, Savunma Bakanı Jim Mattis ve ABD'nin IŞİD'le Savaş Koalisyonu Temsilcisi Brett McGurk'ün istifalarına yol açmıştı.
Trump, 14 Aralık tarihli telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çekilecekleri bölgeyi Türkiye'ye devretme işareti verdiğinden, YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye hükümetiyle görüşme masasına geri oturup Suriye ordusunu Menbiç'e davet etmişti, Şam da davete icabet etmişti.
Son olarak NYT'ye konuşan iki ABD'li yetkili ise Trump'ın Irak'taki ABD askerlerine Noel ziyaretinde, IŞİD’le savaştan sorumlu Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekatı Komutanı Korgeneral Paul J. LaCamera ile bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
Buna göre Trump, komutanla görüşmesinde, düzenli ve olaysız çekilme için orduya birkaç ay daha vermeye ikna oldu. Askeri planlamacılar da düzenli çekilme için en az 4 aya ihtiyaç olduğunu belirtti.
AMERİKAN EKİPMANI DSG'YE Mİ KALACAK?
'TRUMP YÜZÜNDEN KİMSE KESİN KONUŞAMIYOR'
NYT, askeri yetkililerin çekilme takvimiyle ilgili kesin konuşmaktan kaçındığını, bunda Trump'ın her an fikrini değiştirme ihtimalinin de etkisi olduğunu yazdı.