DÜNYA

Rutkay Aziz'den Metin Akpınar ve Müjdat Gezen yorumu: Barışın suç olduğu bir koşul anlaşılır bir koşul değildir

Sanatçı Rutkay Aziz, Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte, meslektaşları Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'e dava açılmasının bir talihsizlik olduğunu söyledi. Aziz, "Ama Türkiye şundan kurtulmalı, barışın suç olduğu bir koşul anlaşılır bir koşul değildir. Bu kadar savaş çığlıklarının atıldığı bir şekilde barış istemek suç olamaz" dedi.
Sitede oku

'1984 (Büyük Gözaltı)' adlı tiyatro oyununda rol arkadaşı Taner Barlas ile birlikte Cumhuriyet'ten Emrah Kolukısa'ya açıklamalarda bulunan Rutkay Aziz, haklarında 'Cumhurbaşkanı'na hakaret', 'darbeye çağrı' ve 'ölüm tehdidi' suçlamalarıyla haklarında soruşturma başlatılan ve ardından serbest bırakılan sanatçılar Müjdat Gezen ile Metin Akpınar ile ilgili konuştu.

Selda Bağcan, 'sanatçısın, siyasete karışma' diyenlere sahneden cevap verdi
Aziz şu ifadeleri kullandı: "Metin’e ve Müjdat’a bir biçimde dava açılması, bir biçimde haftada bir imza atmaları veya yurtdışına çıkış yasağı konması gerçekten talihsizliktir, insan inanmak da istemiyor çünkü ben her ikisinin de gerçekten bir vatansever, yurtsever olduklarına inanıyorum ve çok önemli iki güldürü ustası olduklarına da inanıyorum. Bütün bu yapılanlar ve uygulananlar, hukuk adına bir talihsizliktir. Dilerim en kısa zamanda gerçek anlamda bu dava uygun bir biçimde sonuçlanır. Ama Türkiye şundan kurtulmalı, barışın suç olduğu bir koşul anlaşılır bir koşul değildir. Bu kadar savaş çığlıklarının atıldığı bir şekilde barış istemek suç olamaz."

Orhan Gencebay: 'Sanatçı muhalif olmalı' diye bir söylem var, sanatçı kesinlikle muhalif değildir
Öte yandan Barlas, 'Özellikle 60’lı ve 70’li yıllarda politik tiyatro çok canlıydı Türkiye’de. Bugün maalesef bunu göremiyoruz. Çok da ihtiyaç olduğuna şüphe yok oysa ki… Neden böyle sizce?' sorusuna ise şu yanıtı verdi: "80 öncesi ve sonrasındaki tiyatroyla günümüz tiyatrosu ve sanatı arasındaki en büyük farklardan biri sanatçıların muhalif duruşunun bir anlamda bölünmesi, parçalanması. Hiçbir zaman, yaşadığımız 12 Eylül’de de, sonrasında da, sanatçılar hiç bu kadar parçalanmamış ve karşı karşıya gelmemişti. Düzenin adamı olmamıştı sanatçı, daima muhalif duruşunu göstermişti, göstermek durumundaydı ama bugün sanatçıların bir kısmının biat eettiğini, maddi çıkarları veya korkuları nedeniyle Büyük Birader’e teslim olduklarını görüyoruz."

'TÜRK SOLU KENDİ İÇİNDE BUGÜNKÜ KADAR DÖNEK ÇIKARMADI'

Yavuz Bingöl: Asıl sorun şu, CHP'nin solu benim sağıma denk geliyor
Aziz ise şöyle devam etti: "Daha açık ve net söylemek gerekirse 12 Mart’ı yaşadık, 12 Eylül’ü de yaşadık, koalisyon dönemlerini de yaşadık, şimdiyi de yaşıyoruz…

Türk solu kendi içinde bugünkü kadar dönek çıkarmadı. Ben tanık olmadım, ama Ruhi Su’yu anmak isterim, ona sormuştum 12 Eylül’den sonra döneklerin gündeme gelmesini, Ruhi Bey ışıklar içinde yatsın “Evladım, bazı insanlar aslında rücu etmek için bazı tarihleri beklerler” dedi. Demek ki onlar da bekliyorlarmış."

Yorum yaz