DÜNYA

ABD, Rusya’nın INF’yi ihlal etmesi durumunda alacağı tedbirlerle ilgili rapor hazırladı

RT'de yer alan habere göre, ABD Kongre Araştırma Merkezi'nin yayınladığı raporda, Washington'un, Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) olası ihlali durumunda askeri yanıt için yasal tedbirler geliştirebileceği belirtildi.
Sitede oku

BM Genel Kurulu, INF Antlaşması Kararı'nı reddetti
Raporda, Rusya'da INF anlaşmasını ‘ihlal' eden yeni bir seyir füzesinin ortaya çıkmasıyla bağlantılı olarak, çeşitli eylem planları üzerinde çalışıldığı vurgulandı ve "Bu seçenekler arasında hem askeri tedbirler hem de ABD müttefikleriyle yapılacak istişarelerle birlikte diplomatik adımların atılması yer alıyor" ifadelerine yer verildi.

Belgede aynı zamanda, Washington'un bu tür eylemlerinin Avrupa Birliği'ndeki (AB) siyasi görüş farklılıklarını derinleştirebileceği ve NATO'nun birliğini bozabileceği de belirtildi.

Ekim ayında, ABD Başkanı Donald Trump, Moskova'nın yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Washington'un INF Antlaşması'ndan çekileceğini açıklamıştı.

Rusya Dışişleri: ABD'nin INF'den çekilme kararı kesinleşti
Daha sonra, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Moskova'nın 60 gün içinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Washington'un INF Anlaşması'ndan çekileceğini söylemişti.

Washington, özellikle Rusya'nın INF hükümlerini ihlal ettiğini iddia ettiği 9M729 (SSC-8) füzesinden vazgeçmesi konusunda ısrar ediyor.

 

Yorum yaz