BAE'den ilk etapta açıklama gelmedi. Suudi Arabistan ile BAE, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için saldıran cihatçıları destekleyen ülkelerin başını çektiğinden, bu adımın ayrı bir önemi var.
'DİPLOMATİK ZAFER'
Reuters haber ajansı, BAE elçiliğinin açılmasının, 'Esad için diplomatik zafer' olduğu değerlendirmesini yaptı.
2011'DE KAPANDI
BAE'nin Şam Büyükelçiliği, 2011'de Suriye ihtilafının başlamasından beri kapalıydı.
SIRADA ARAP BİRLİĞİ ÜYELİĞİNİN İADESİ VAR
Arap Birliği de 2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı. Bu ayın başında Arap Birliği'ne bağlı Arap Parlamentosu'ndan Suriye'nin üyeliğinin yeniden tesisi için çağrı geldi. Benzer çağrılar uzun zamandır Mısır devlet medyasında yer alıyordu. Nisanda Arap Birliği'nin Mısırlı Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gheyt, Suriye'nin üyeliğinin akıya alınmasının 'alelacele alınmış bir karar' olduğunu ifade etmişti.
Arap isyanları döneminde Suriye'de başlayan protestoların hızla cihatçı saldırılarına ve vekalet savaşına dönüşmesinde Suud-BAE cephesi önemli rol oynadı.
Bu cephe, Cenevre sürecinde Suriyeli muhalifleri temsil eden cihatçı ağırlıklı heyetin sponsorluğuna devam ediyor.
Savaşın gidişatının değişmesinde Rusya'nın Ekim 2015'te Esad yönetiminin davetine icabet edip Suriye'ye müdahil olması belirleyici rol oynamıştı.
Suud'un başını çektiği cephenin Esad yönetimine uzattığı zeytin dalının son örneği, 10 gün önce Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Beşir'in Şam'a kısa bir ziyarette bulunup Esad ile görüşmesiydi.
Beşir, Suriye'de çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana Esad'ı ziyaret eden ilk Arap lider oldu. Ziyaret, Arap ülkelerinin Suriye ile ilişkileri normalleştirmesindeki ilk adımlardan biri olarak değerlendirildi.
Ekim ayında Körfez medyasına 7 yıldır ilk kez röportaj verme jestinde bulunan Esad, Arap devletleriyle temel bir uzlaşı anlayışına vardıklarını duyurmuştu.