‘TEMKİNLİ YAKLAŞILMASI GEREKLİ ÇÜNKÜ…'
ABD'nin Suriye'den çekilme kararına ‘temkinli ve teyakkuz' ile yaklaşılması gerektiğini ifade eden Destici, "Çünkü ABD daha önce de iki kere ‘çekiliyoruz' yönünde beyanları olmuştu ve çekilmediklerini gördük" dedi. Destici, şöyle devam etti:
‘VELEV Kİ BUGÜN ÇEKİLSELER ŞU SORULARIN CEVABINI ARAMAK LAZIM'
"Velev ki bugün çekilseler bile şu sorular sorup, bunların cevabını aramak lazım. ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Suriye'den tümüyle mi çekiliyor yoksa sadece oradaki sayıları 2 binin üzerinde olan kara birliklerini mi çekiyor yoksa başka bir yere mi kaydırıyor? Binlerce tır ağır mühimmat silah getirdi bölgeye. Bunları nereye devrediyor, kime devrediyor? Orada iki tane havaalanı kurdu, onlarca üs. Hatta tarım alanları oluşturdu. Bunları kime devredecek? Bütün bu soruların cevabının net verilmesi lazım."
‘GELEN BİLGİLER ABD KUVVETLERİNİN SİNCAR'A DOĞRU KAYDIĞI YÖNÜNDE'
‘BU KARARLILIK KARŞISINDA ABD DE KENDİ AÇISINDAN BİR ÇIKAR YOL ARIYOR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump bu hususlarla ilgili bir mutabakata vardıklarının da gözüktüğünü kaydeden Destici, "Çünkü Türkiye'nin kararlılığı… Türkiye kararlı bir şekilde Fırat'ın doğusuna kesinlikle PKK'nın uzantısı PYD/YPG'ye müsaade etmeyeceğini ifade etti. Münbiç başta olmak üzere bütün bu sınır boylarına, Fırat'ın doğusuna hatta Irak'ın kuzeyine kadar operasyon gerçekleştireceğini söyledi. Tabi bu kararlılık karşısında ABD de kendi açısından bir çıkar yol arıyor. Çünkü Trump'ın da dediği gibi Türkiye hemen bölgeye komşu, dolayısıyla da ABD'nin burada açıkça Türkiye'nin karşısına geçmesi kendi aleyhine, hem kısa vadede hem uzun vadede. Onun için böyle bir karar almış olabileceğine de düşünüyorum" diye konuştu.
‘SURİYE REJİMİNE BARAKILMASININ BİZCE SAKINCASI OLMAZ EĞER BÖLGE PYD/YPG'DEN TEMİZLENİRSE'
"Bu çekilme topyekün olursa o zaman Rusya ve İran bu bölgelerin Suriye rejimine bırakılmasını talep edecekler. Bizce bunun bir sakıncası olmaz. Şöyle olmaz. Eğer bölge PYD/YPG unsurlarından temizlenirse elbette ki Suriye toprağıdır. Bu olabilir, buna biz bir şey demeyiz. Anlaşmadan sonra yani Suriye'deki taraflar anlaştıktan sonra bırakılabilir. Ama anlaşmadan bırakmak doğru olmaz. Bizim iki hassasiyetimiz var. Bir, o bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi, ikincisi de Esad rejiminin içerideki muhalefete zulmetmemesi yani onları yok etmemesi, onlarla barışçı bir şekilde anlaşması. Bu iki husus önemli Türkiye açısından."
‘BU OPERASYON YÜZDE YÜZ OLMALI'
‘AFGANİSTAN'DA EL KAİDE BİTMEDİĞİ SÜRECE SURİYE'DE DAİŞ BİTMEZ'
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, IŞİD'in bittiğine inanmadıklarını da vurgulayarak, "Çünkü Afganistan'da El-Kaide bitmediği sürece Suriye'de DAİŞ bitmez. Bunların arkasında da yine ABD başta olma emperyalist ve Siyonist ve uluslararası güçler var" dedi. Fransa'nın ABD'nin Suriye'den çekilme kararına karşı çıktığını hatırlatan Destici, şöyle devam etti:
‘TÜRKİYE BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI EN CİDDİ MÜCADELE VEREN ÜLKE'
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.