DÜNYA

Rusya: Kaddafi’nin oğlu da Libya’nın politik sürecinde yer almalı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve yandaşlarının ülkedeki politik sürecin bir parçası olması gerektiğini belirtti.
Sitede oku

Kaddafi'nin oğlu, Libya'yı kurtarmak için siyasete geri dönüyor
Libya'da eskiden beri farklı aşiretlerin görüşüne önem verildiğini anlatan Bogdanov, Sputnik'e açıklamasında, "Dr. Seyfülislam Kaddafi ve ona destek verenler, ülkenin belli bölgelerinde yaşayan belli aşiretlerdir ve tüm bunlar, Tobruk, Trablus ve Mısrata'daki diğer politik tarafların yer aldığı ortak politik sürecin bir parçası olmalı" ifadelerini kullandı.

Libya'da kimsenin devlet başkanlığı seçimlerine katılma şansından mahrum bırakılmaması gerektiğini kaydeden Bogdanov, "Biz, ülkenin batısında, doğusunda ve güneyinde yer alan tüm gruplarla temasları sürdürüyoruz" dedi.

Rusya-Libya Temas Grubu Başkanı Lev Dengov, geçtiğimiz kasım ayında, Seyfülislam Kaddafi'nin ülkedeki krizin çözümü sürecinin katılımcılarından biri olduğunu söylemişti.

Dengov, Libya'da "Kaddafi ve ailesi ile ilgili her şeye destek veren belli bir grup insan olduğunu" belirterek bunun, "onların eskiden iyi yaşaması" ile ilgili olduğunu kaydetmişti.

Ancak Seyfülislam Kaddafi halen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin arananlar listesinde yer aldığını hatırlatan Dengov, yaptırımlar kalkmadığı sürece devlet başkanlığı seçimlerine katılmasının gayri meşru olacağının altını çizmişti.

Ayrıca bu ayın başlarında Seyfülislam Kaddafi'nin politik ekibinin koordinatörü Muhammed Kaylüşi'nin Moskova'ya eski liderin oğlunun mektubunu ve ülkedeki krizin çözümüne yönelik yol haritasını getirdiği öğrenilmişti. Kaylüşi, mektubun, Birleşmiş Milletler'in belirlediği mecraya uygun olduğunu ve Rusya'da anlayışla karşılandığını açıklamıştı.

Seyfülislam'ın Putin'e mektubunda, devlet başkanlığı seçimlerine aday olması konusuna değinmediği vurgulanmıştı.

Yorum yaz