DÜNYA

Gatilov: Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere karşı eylemleri terör tehdidi ile bağlantılı ve geçici nitelikte

Rusya'nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Gennadiy Gatilov, Moskova'nın Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeyinde Kürt gruplara karşı harekete geçirilmesini terör tehdidi ile bağlantılı geçici bir adım olarak gördüğünü söyledi.
Sitede oku

Çavuşoğlu: ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini değerlendirmek için Rusya'ya gideceğim
İzvestiya'ya konuşan Gatilov, kendisine yöneltilen 'Rusya'nın Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyon yapma planını nasıl değerlendirdiği' sorusunu "Kürt meselesi Suriye'deki siyasi mozaik içerisinde çok hassas bir konu. Türkiye'nin ülkenin kuzeyinde görev yapması ulusal güvenlik endişesi ve terör tehdidi ile bağlantılı geçici bir olay" diyerek yanıtladı. 

"Bu endişenin ne kadar haklı olup olmadığı konusunda muhakeme yapmayacağız" diyen Gatilov "Ankara'nın Suriye'nin toprak bütünlüğünü tam anlamıyla desteklediğini biliyor ve bu konuda güvenmemek için bir dayanak görmüyoruz. Türkiye'nin Suriye ile uzun bir sınırı var, bu nedenle güvenlikle ilgili tehditlere karşı belli tepkileri mevcut, özellikle de terör emareleri söz konusuysa" değerlendirmesinde bulundu.

'KÜRT MESELESİ SURİYE VE ORTADOĞU'NUN KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ'

Suriye devletinin ve Ortadoğu'da istikrarın korunması için Kürt meselesinin önemli bir mesele olduğunu belirten Gatilov, bu nedenle tüm tarafların barış ve uzlaşma içinde yaşamasına olanak verecek bir karar alınması gerektiğini, bunun da sadece diyalogla mümkün olduğunu söyledi.

‘Türkiye ile Rusya ilişkileri Suriye yüzünden bozulmaz’
Rusya'nın Suriye'deki Türk güçlerinin hareketlerini kontrol etme planı olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Gatilov "Suriye'deki askeri-siyasi durumun gidişatını dikkatle takip ediyoruz. Kürt meselesi de dikkat verdiğimiz konulardan. İzleme konusuna gelince, buna askeri uzmanlarımız karar verecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Suriye'deki güçlerini çekmezse Menbiç'te operasyona hazır olduklarını söylemişti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı görüşmenin ardından operasyonu erteleme kararı aldıklarını ifade etmişti. Trump, daha sonra Suriye'deki güçlerini çekeceklerini açıklamıştı.

Yorum yaz