YSK, 31 Mart yerel seçiminin Türkiye'de sistem değişikliğinin ardından yapılacak ilk seçim olduğundan yola çıkarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim yasakları kapsamına alınmasına ilişkin İYİ Parti'nin yaptığı başvuruyu reddetti.
2019 bütçesinden de siyasi partilere önce yaklaşık 347 milyon liralık yardım aktarılacak ve yerel seçimler nedeniyle de aynı miktarda ikinci bir destek daha verilecek. Böylece siyasi partilere toplam devlet yardımının 694 milyon lirayı bulması bekleniyor. Bu parayı en son yapılan genel seçimlerde yüzde 10 barajını geçen AK Parti, CHP, HDP ve MHP alacak. Yasa gereği ayrıca, son seçimde yüzde 3 barajını geçtiği için İYİ Parti de yardım alacak. Bütçeden 5 siyasi partiye aktarılacak toplam destek yaklaşık 773 milyon liraya ulaşacak.
AK PARTİ'YE 335, CHP'YE 178, HDP'YE 92, MHP'YE 87.5, İYİ PARTİ'YE 78.5 MİLYON LİRA VERİLECEK
DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 31 Mart yerel seçimine giden süreçte sadece YSK'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçim yasaklarından muaf tutmasının değil, Hazine'den siyasi partilere yapılacak yardımların da siyasi partiler adına seçimde bir haksız rekabet ortamı yarattığına dikkat çekti.
Bulut, "Geçmiş seçimlerden de biliyoruz ki sadece devletin parası değil, devlet uçağı, otobüsü de AKP'nin, Erdoğan'ın emrinde olacak. Bırakın eşitsiz yarışı, yine kontrolsüz güç Erdoğan'la mücadele edeceğiz" diye konuştu.
'HALKIN BÜTÇESİNİ ARTIK SARAY YAPIYOR'
Bulut, "Bütçe, mecliste parmak çoğunluğuyla AKP'li vekiller tarafından sorgusuz sualsiz kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı kendi bütçesini yüzde 233 oranında artırıyor, üzerine örtülü ödeneği de kullanıyor" diyerek Türkiye'de siyasi partiler açısından seçimin eşit koşullarda yapılmasının hiçbir koşulda imkanı kalmadığını öne sürdü.
HDP'de ekonomi üzerinde yoğunlaşan Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da 31 Mart yerel seçimine giderken siyasi partiler arasında eşit bir yarışın olmayacağını bugünün Türkiye'sinde herkesin bildiğini belirtti.
'SEÇİM HER ANLAMDA EŞİTSİZ YARIŞ'
Paylan, "Erdoğan hiçbir zaman partisi AKP'nin bütçeden aldığı yardımlarla yetinmedi, yasaklara uymadı. Devletin resmi araçlarını, uçaklarını seçim propagandasında göstere göstere kullandı" diye konuştu.
Paylan, "Ama bakıyorsunuz ki bu olmuyor, işine gelince herkesin cumhurbaşkanı, işine gelince parti başkanı. Devletin parasına da, kurallarına da böyle yaklaşıyor" çıkışında bulundu.
İYİ PARTİ DAVA AÇIYOR
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılarından Hasan Seymen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim yasakları kapsamına alınması için YSK'ya başvuru yaptı. Seymen, yeni sistemde partili bir cumhurbaşkanı olduğunu ve onun da seçim yasağı kapsamına alınması gerektiğinde ısrarcı.
Hasan Seymen'in siyasi partilere yapılan bütçe yardımı konusunda da İYİ Parti'nin 'ayrıca bir haksızlığa uğradığını' söyledi. İYİ Parti'nin 24 Haziran 2018'te mecliste grup kurduğunu hatırlatan Seymen, 2018'in Haziran ve Aralık ayına ait bütçe yardımının kendilerine yapılmadığını belirtti.
Bu konuda hem Cumhurbaşkanlığı'na hem de Maliye'ye başvurduklarını ancak yanıt alamadıklarını belirten Seymen, "Yaşadığımız bu haksızlık karşısında da mahkemede hakkımızı arayacağız. Dava açacağız" diye konuştu. Seymen, "Tüm bu açık göstergelere karşın AKP ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan çıkıp da seçimin eşit koşullarda yapılacağını söylemesin. Kimse inanmaz" çıkışında bulundu.
'İKTİDAR HER ZAMAN BÜTÇEDEN ASLAN PAYINI ALIR'
"Erdoğan konusunda kararını YSK verdi. Ülkenin resmi kurumlarının verdiği kararlara uyulması gerekiyor. Durum bu" diyen AK Partililer, bütçe payları konusunda da kendilerinin iktidar olduğuna dikkat çekti.
"İktidar her zaman bütçeden aslan payını alır" görüşündeki AK Partililer, ortada herhangi bir haksızlığın olmadığını iddia etti. AK Parti cephesinde, İYİ Parti'nin 2018 yılına ait bütçe yardımını alamaması konusunda da bürokratik işlemlerden kaynaklı bir yavaşlama olduğu belirtildi.