Edirne'deki Düzensiz Göçle Mücadele 2'nci Koordinasyon Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı, Anadolu'nun tarihsel olarak göçün hedef yeri olduğunu, ancak bugünlerde ise hem hedef hem de geçiş noktası haline geldiğini ifade etti.
Soylu, "Bir kısım insanlar Ortadoğu'dan kalkıp Türkiye'ye geliyorlar ve burası onlar için yeterli oluyor, kalmak istiyorlar. Belki de ilk fırsatta geri dönebilmek için daha batıya gitmek istemiyorlar. Mesela Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarından sonra ülkesine dönen Suriyelilerin sayısı 291 bin 790'dır. Bir kısmı ise hayatını tamamen Avrupa'ya taşımak istiyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Ağustos 2016 ile Mart 2017 tarihleri arasında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus ve El Bab hattı kontrol altına alınmıştı. Bu yılın Ocak ve Mart ayları arasında düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı ise de Suriye'nin kuzeybatısında o dönem YPG kontrolünde bulunan Afrin kenti ve çevresine düzenlenmişti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.