EKONOMİ RAPORU

Dünya ve Türkiye ekonomisini 2019'da ne bekliyor?

Beste Naz Süllü'ye göre Türkiye ekonomisi önümüzdeki yılı yüzde 1 büyüme ile kapatacak. Süllü, enflasyonda çok ciddi bir bozulma olmadığı sürece Merkez Bankası'ndan faiz artırımı veya indirim beklemiyor.
Sitede oku

PPK tutanakları yayımlandı: Enflasyonda riskler devam ediyor
Dünya, 2018'i geride bırakmaya hazırlanırken küresel ekonomi zor bir yıl geçirdi. 2019 için ise kaygı verici başlıklar hala masada. ABD-Çin arasında yaşanan ticaret savaşları, Suriye odaklı jeopolitik riskler, merkez bankalarının normalleşme süreci, Avrupa'da Brexit süreci ve daha birçok başlık bunlar arasında sayılabilir.

Gedik Yatırım'dan Ekonomist Beste Naz Süllü, 2019'da küresel ekonominin önündeki riskleri ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri anlattı.

‘FED, KÜRESEL EKONOMİ İÇİN EN ÖNEMLİ BAŞLIK'

RS FM'e konuk olan Süllü'ye göre 2019'da ABD Merkez Bankası (Fed) ve Donald Trump yönetimi arasındaki ilişki ile Fed'in adımları öncelikli risklerden.

Beste Naz Süllü, Fed'in ne olursa olsun bilanço küçültmeye yani normalleşmeye devam edecek olmasının en önemli risk olduğunun altını çizerken, bu normalleşme döneminde küresel büyüme risklerine ilişkin endişelerin de artacağını söyledi.

Süllü, son verilerin, hem Çin hem ABD'den gelen, bu riskleri teyit eder nitelikte olduğunu da sözlerine ekledi.

‘TİCARET SAVAŞLARININ ETKİLERİ 2019'DA DA DEVAM EDECEK'

Fed, Trump'a rağmen faiz artırımına gitti
Ekonomist Beste Naz Süllü, ABD ekonomisinde resesyon tehlikesinin de risklerden biri olduğuna işaret etti.

Amerikan ekonomisinin resesyona gireceği fikrine sahip olmamasına karşın Süllü, bir miktar yavaşlamadan söz edilebileceğini söyledi.

Beste Naz Süllü buradaki asıl sıkıntının ise 'ticaret savaşları' cephesinde yaşanacağını ifade etti, "Hem Çin hem diğer ülkelere yapacağı vergi artırımları, kısıtlamalar ve yaptırımlar önemli olacak. 2019'da da ticaret savaşlarının etkileri devam edecek" dedi.

‘ABD'DEKİ SURİYE KAYNAKLI ÇEKİŞMELER DE İZLENECEKLERDEN BİRİ'

Jeopolitik risklerin ekonomideki belirleyici etkisine de dikkat çeken Beste Naz Süllü, Suriye konusuna vurgu yaptı. ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekilme kararı üzerinden değerlendirmesini sürdüren Süllü, bu konunun hem Türkiye hem ABD açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

Trump'ın bu konuda kredibilitesi defalarca sarsıldığını belirten Süllü, Amerika tarafından gelen çelişkili açıklamaları hatırlattı, "Dolayısıyla 2019'da da Trump ve Amerika derin devlet çekişmesi ön planda olacak" ifadelerini kullandı.

‘ÇİN EKONOMİSİNDEKİ YÖN, KÜRESEL EKONOMİ İÇİN EN ÖNEMLİ RİSKLERDEN'

Ekonomist Beste Naz Süllü, dünya ticaretinin önemli sac ayaklarından Çin ve Avrupa kaynaklı risklere de değindi.

Çin'in büyümesindeki küçük bir miktar düşüşün küresel piyasalarda fırtınalar estirdiğini hatırlatan Süllü, Çin'in hem dünya hem Türkiye ekonomisi için hala önemli bir risk olmayı sürdürdüğünü söyledi.

‘İNGİLTERE'NİN BREXIT SÜRECİ DE BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR'

Beste Naz Süllü, Avrupa tarafında ise Brexit tehlikesinin sürdüğüne dikkat çekti.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması kapsamında sürdürülen Brexit anlaşmasında henüz anlaşma olmadığına dikkat çeken Süllü, "Anlaşma olacak mı olmayacak mı bu da belirsiz. Ayrılma sürecinin resmen başlayacağı 28 Mart 2019 tarihine kadar bunu takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİ 2019'DA İLK İKİ ÇEYREKTE DARALACAK'

TİSK Başkanı Önen: 2 bin TL'nin üzerinde asgari ücret enflasyon, işsizlikle mücadele ve diğer hedeflere uygun değil
Gedik Yatırım'dan Ekonomist Beste Naz Süllü, gelecek yıl için Türkiye ekonomisine yönelik beklenti ve tahminleri de paylaştı. Beste Naz Süllü, 2019'un ilk iki çeyreğinde yavaşlamanın etkilerinin daha fazla hissedilmeye başlanacağını kaydederek, beklentilerinin 2019'u yüzde 1'lik büyüme ile kapatmak olduğunu söyledi.

Süllü, "İlk iki çeyrek daralma ile diğer iki çeyrek toparlanma ile geçecek ama yine yılı yüzde 1'lik büyüme ile kapatacağız gibi görünüyor şimdiden" diye konuştu.

‘ENFLASYON HALA ÖNEMLİ RİSK; MERKEZ BANKASI ENFLASYONU İZLEMEYE DEVAM EDECEK'

Ekonomist Beste Naz Süllü, enflasyon beklentisinin ise ilk yarı için yüzde 20-24, ikinci yarı için ise yüzde 16-20 aralığı olduğunu belirtti. Enflasyon çerçevesinde Merkez Bankasının para politikasına ilişkin de beklentilerini paylaşan Süllü, bankanın para politikasının şimdilik yeterince sıkı olduğu düşüncesinde.

Süllü, Merkez'den, enflasyonda çok ciddi bir bozulma olmadığı sürece, bir faiz artışı ya da faiz indirimi beklemediğini söyledi, "3. çeyreğin sona kadar bu seviyede kalacakmış gibi duruyor" diye konuştu.

Beste Naz Süllü, 2019 için kısa vadeli Dolar/TL beklentisini de 5.50'nin altı olarak açıklarken, uzun vadede enflasyonun yüzde 20-24 arasında kalmaya devam etmesi durumunda ise 6 lira civarının yeniden test edilebileceğini söyledi.

Yorum yaz