DÜNYA

'Bang bang, bebeğim vurdu beni'

Kim'le Trump'ın nükleer tangosu Seul'de bir haftada binlerce ziyaretçi çeken bir yerleştirmeye dönüştü: Biri tetiği çeker, diğerini aşağı indirir, şov devam etmek zorundadır...
Sitede oku

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki nükleer savaş tehlikesinden Kim'in Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Trump'la yaptığı zirvelerle barış umuduna evrilen Kore Yarımadası, bu çalkantılı yılı her şeyin tepetaklak olabileceğini ima eden bir sergiyle kapattı.

Elinde dumanı tüten bir tabanca tutan Kim, kırmızı halıda dolarlar fışkıran bir metal çantanın yanında yatan Trump'ın cesedine üstten bakıyor.

Kim'in arkasındaki duvarda ise neon ışıkları "Gösteri devam etmek zorunda" yazıyor.

Seul'deki sergide Güney Koreli sanatçı Lim Young-sun'un büyük ilgi gören yapıtı, Kim ile Trump'ın başrollerini paylaştığı bir gerilim filminin setini yansıtıyor.

Trump: Kim ile birbirimize aşık olduk
Güney Kore'nin başkenti Seul'de bu sahnenin de yeraldığı yerleştirme sanatı sergisini bir haftada binlerce ziyaretçi gezdi. Bu ilgi, Kore diplomasisinin, dünyanın en büyük iki şovmenini sahneye süren devasa bir siyasi gösteriye dönüştüğünün teyidiydi.

AFP'ye konuşan 59 yaşındaki Güney Koreli sanatçı Lim Young-sun'un "İçinde yaşadığımız siyasi gerçekliği göstermek istedim sadece… Yurttaşlar her hareketi takip edip geriliyor, korkuyor ya da mutlu oluyor" diye söz ettiği yapıtı adeta kiç bir film sahnesi.

Kim'le Trump iki dostlar ama para yüzünden kavga ediyorlar. Sonunda Kim, kendisine borç veren Trump'ı çok yüksek faiz istediği için sinirlenip öldürüyor.

'Gösteri devam etmek zorunda' adını taşıyan yerleştirme, gelecek yıl Güney Kore'nin başka kentleri ve dünyanın değişik yerlerinde de sergilenecek.

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer silah çıkışı
"Her iki lider de siyasi şovun üstadları. Kendi düşmanca söylemlerinin yarattığı gerilimi içerde siyasi kazanıma çevirirken içtenliği, dürüstlüğü işin içine hiç karıştırmıyorlar" değerlendirmesini yapan Lim, aldığı tepkileri şöyle aktardı:

"Bazı insanlar kızgınlıkla yüzüme diyor ki, 'sizin gibi sanatçılar ABD ile ilişkilerimizi ve ulusal güvenliğimizi tehlikeye atıyor'. Diğerleri ise Trump hayranı olmasalar gerek ki, bu parçanın kendilerine katarsis yaşattığını söylüyor." 

42 yaşındaki evhanımı Song Min-kyoung, gerçekliğin sanatı taklit edebileceği öngörüsünde bulundu: "ABD'de liderler gelip geçer, ama Kuzey Kore'de Kim ebediyen iktidarda kalabilir."

Yorum yaz