15-20 yıl içinde dünyanın lider deniz güçlerinden biri olmayı hedefleyen Türkiye açısından bu adımın mantıklı olduğunun altını çizen gazete, "Türkiye'nin denizdeki savunma kapasitesini artırma arzusu şununla bağlantılı: Karadeniz'de bölgesel işbirliği mekanizması bulunmuyor, NATO Doğu Avrupa'daki varlığını artırıyor ve birçok ülke sorunları istişare yoluyla çözmeyi reddediyor. Karadeniz'deki Rus varlığının arttığı gözleniyor" ifadelerini kullandı.
Rus gazetesine göre Türkiye'yi NATO'nun Rusya'yı dizginleme politikasına katılmamaya iten faktörlerden biri, Rusya ile ekonomik işbirliğinin stratejik karaktere sahip olması ve Batı'yla ilişkilerin aksine politize edilmemiş olması.
'MONTRÖ, TÜRKİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR'
'TÜRKİYE'NİN RUSYA KONUSUNDA BAĞIMSIZ HAREKET ETTİĞİ AŞİKAR'
Türkiye'nin Rusya politikasını bağımsız bir şekilde şekillendirdiğinin aşikar olduğunun da altını çizen İzvestiya, "Bu, İttifak içindeki Rusya karşıtı eğilimin karşılıklı saygı temelinde azalması için birçok kez olumlu rol oynayan Türkiye ile ilişkileri geliştirme hedefini Rusya'nın önüne koyuyor. Rusya, askeri varlığının artmasının Türkiye'nin çıkarlarına karşı olmadığını, NATO'nun Karadeniz'deki eylemlerine yanıt niteliği taşıdığını göstermeli" diye yazdı.
Sürmene'deki üs, Gölcük, Aksaz, Foça, Ereğli, Mersin, İskenderun, Çanakkale ve İstanbul'un ardından Türkiye'nin 9. deniz üssü olacak.
Çamburnu Limanı'nda 60 dönüm arazi üzerine inşa edilecek üste, 400 asker ile 200 sivil memur görev yapacak.