DÜNYA

Varank 'Buyurun AR-GE buyurun teknoloji' dedi, Meclis kürsüsünden çip ve ilaç tanıttı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bütçede teknoloji, sanayi, AR-GE olmadığını söyleyen CHP'li vekillere Meclis'te "Buyurun AR-GE buyurun teknoloji" diyerek İHA ve SİHA'larda kullanılan lazer dedektör çiplerini gösterdi. Bir de ilaç tanıtan Varank, venöz dolaşım bozukluklarında kullanılacak olan ilacın ruhsatlandırma aşamasına geldiğini belirtti.
Sitede oku

TBMM Genel Kurulu'nda Sanayi ve Teknoloji, Milli Savunma ile Dışişleri Bakanlıkları'nın 2019 yılı bütçelerinin görüşmeleri yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığının bütçesi üzerine değerlendirme yaptı.

Varank: 20 yıllık rüya gerçek oldu
Varank, TÜBİTAK Enstitüleri vasıtasıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu savunma, uzay, güvenlik, enerji, ilaç, kimya, gıda, çevre, malzeme gibi stratejik alanlarda AR-GE faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Bu konuda iki örnek veren Varank, kürsüden ileri teknolojili lazer dedektör çiplerini gösterdi. Varank, bunun tamamen milli olarak tasarlandığını, üretildiğini, TÜBİTAK Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nda ürettikleri bu dedektör çiplerin SİHA'ların bombalarının başlığı içinde yer aldığını söyledi.

Varank, "Türkiye artık İHA ve SİHA'ların üretiminden tutun da içindeki yazılım sistemlerine ve burada gördüğünüz çiplere kadar inen bir teknolojik derinliğe ulaştı. Gururla ifade etmeliyim ki TÜBİTAK ürünü lazer detektör çipleri bugüne kadar tüm SİHA, CİRİT, LUMTAS ve TEBER atışlarında kullanıldı" dedi.

CHP'li milletvekillerinin konuşmalarında, bütçede teknoloji, sanayi, AR-GE olmadığını söylediklerine işaret eden Varank, teknoloji ve AR-GE'yi burada gösterdiğini kaydetti.

1 / 2
Bakan Varank, ilaç üretiminde kullanılan 'Ruscus Aculeatus', Anadolu'daki ismiyle enir ya da tavşan elması bitkisini gösterdi.
2 / 2
Bakan Varank, İHA ve SİHA'larda kullanılan TÜBİTAK ürünü ileri teknolojili lazer dedektör çiplerini tanıttı.

'BİTKİSEL İLAÇ KATEGORİSİNDE GELİŞTİRİP SATACAĞIZ'

Ayrıca bir ilaç gösteren Varank, venöz dolaşım bozukluklarında etkin kullanılmak üzere 'Ruscus Aculeatus', Anadolu'daki ismiyle enir ya da tavşan elması bitkisi kökünden elde ettikleri ilacın, ruhsatlandırma aşamasına geldiğini bildirdi.

Bakan Varank duyurdu: 3. Ulusal Antarktika Seferi için geri sayım başladı
Varank, 3750'den fazla endemik bitki hazinelerinden yararlanarak, Sağlık Bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ilaçları bilimsel yöntemlerle geliştirdiklerini, bu sayede yüksek katma değerli bitkisel ilaçların üretilmesinin yolunu açtıklarını ifade etti.

Elindeki bitkinin kilosunun 4.5 euro'ya satıldığını, gıda takviyesinin 20 euro'dan Türkiye'de satışta olduğunu belirten Varank, bu ilaçları bitkisel ilaç kategorisinde geliştirip satacaklarını söyledi.

Varank, "AR-GE, teknoloji diyordunuz buyurun AR-GE, buyurun teknoloji" diye konuştu.

'İLK İŞ MİLLİ UZAY PROGRAMI'NI HAZIRLAMAK'

Türkiye Uzay Ajansı resmen kuruldu
Vizyoner ve tarihi bir adım olarak Türkiye Uzay Ajansı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bakanlığının ilgili kuruluşu olarak kurulduğunu anımsatan Varank, "İlk işi Milli Uzay Programı'nı hazırlamak olacak ajansımız, fırlatma teknolojilerinden yer istasyonlarına, elektronik istihbarat uydularından küresel konumlama uydularına, milli teknoloji hamlemizin stratejik adımlarına öncülük edecek. Uzay Ajansı, ülkemizde uzay ve havacılık teknolojileriyle ilgili tüm proje ve faaliyetlerin ana koordinasyonunu yürütecek" ifadelerini kullandı.

Varank, "Sanayi ve teknolojide atacağımız milli adımların, küresel risklere ve dış şoklara karşı sigortamız olduğunu çok iyi biliyoruz. Ülkemizi sanayi ve teknolojide lider bir üretim üssü haline getirme yolunda tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin yeni büyüme hikayesi; AR-GE ve teknolojinin önderliğinde yüksek katma değerli üretimle yazılacak. Bu hikayede başrolü siyasi istikrar, güçlü hükümet, yenilikçi özel sektör ve nitelikli beşeri sermaye paylaşacak" diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum yaz