DÜNYA

BM Genel Kurulu Kırım'ın askerileştirildiği ileri sürülen kararı onayladı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ukrayna'nın sunduğu ve Rusya'nın Kırım, Sivastopol, Azov Denizi ve Karadeniz'i askerileştirdiği iddia edilen karar taslağını onayladı. Üye ülkelerin büyük kısmı çekimser oy kullanırken, Türkiye karara destek verdi. Rusya'dan da kararın Moskova'yı günah keçisi yapmaya yönelik olduğu açıklaması geldi.
Sitede oku

Kırım yönetimi, Türkiye’yi Rusya’da yasaklı Meclis’e destek vermemesi konusunda uyardı
 Rusya'nın 'işgalci güç' olarak nitelendirildiği kararda Kırım'ın askerileştirilmesi ve Karadeniz ile Azov Denizi'ndeki durumdan endişe duyulduğu kaydedildi. Moskova'ya 'Ukrayna toprağı' olduğu ileri sürülen Kırım'a nükleer güçlü hava araçları, füzeler, silahlar ve mühimmatlar göndererek durumu istikrarsızlaştırmaya son vermesi çağrısı yapıldı. 

Ayrıca, Rusya'nın yarımadada bölgesel güvenliği ve çevreyi olumsuz etkileyebilecek ‘çok sayıda tatbikat yaptığı' belirtilerek, bu durumun endişe verici olduğu da ifade edildi.

Kırım ile Rusya'yı bağlayan Kerç Köprüsü de karardan nasibini aldı. Köprünün inşası kınanarak, Rusya'nın ticari gemilere ve uluslararası gemi taşımacılığına yönelik tacizlerde bulunduğu iddia edildi.

Karar taslağına 66 ülke 'evet' oyu verirken, 19 ülke karşı çıktı, 72 ülke de çekimser oy kullandı.

Kararı destekleyen ülkeler arasında Türkiye, Fransa, Gürcistan, İtalya, Hollanda, Polonya, Moldova, İngiltere ve ABD yer aldı.

Lavrov: Ukrayna, Kırım sınırında provokasyona hazırlanıyor, bedeli ağır olur
RUSYA: BİZİ GÜNAHKEÇİSİ YAPMAYA YÖNELİK SİYASİ BİR KARAR

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, bu belgenin 'aşırı derecede siyasi' olduğunu ifade etti.

Polyanskiy "Kiev ve BM Genel Kurulu'ndaki Batılı destekçilerinin bir kez daha aşırı siyasi ve uydurma bir konuyu sunmuş olmaları hayal kırıklığı yarattı. Bu oylamadan dolayı üzüntü duyuyoruz, ancak birçok ülkenin Ukrayna'nın kötü girişimine dahil olmaktan kaçınmasından dolayı mutluyuz" dedi.

Kararın Rusya'yı 'günah keçisi yapmaya yönelik' olduğunu kaydeden Polyanskiy, sonucun Kırım veya çevresindeki durumu değiştirmeyeceğini ifade etti.

Rusya sınırını ihlal eden 3 Ukrayna gemisi alıkonuldu
'KİEV'İN İPLERİ WASHINGTON'IN ELİNDE'

Polyanskiy, Kiev'in iplerinin Washington'ın elinde olduğunu ve tartışmanın ABD ile çözülmesi gerektiğini belirterek, Kerç boğazında olanların 'provokasyon' olduğunu vurguladı.

Polyanskiy "Bu provokasyon ABD ve Kiev'in hikayesine ayak uyduran diğer ülkeler sayesinde yapıldı" dedi.

KREMLİN: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, kararla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada "Bundan dolayı derin üzüntü duyuyoruz. Kırım Rusya'nın ayrılmaz bir parçasıdır ve Rusya ile yarımada halkının özgür iradesi sonucunda birleşti. Bu irade o dönemki Ukrayna yasalarına sıkı bir şekilde uygun olarak gösterildi" dedi.

Alınan kararla ilgili hemfikir olmadıklarını ve üzüntü duyduklarını kaydeden Peskov, Moskova'nın konuyla ilgili duruşunu anlatmaya çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Kremlin sözcüsü, karara ‘hayır' oyu veren ülkelerin neden bu kadar az olduğu sorusuna karşılık da oylamanın detaylarını bilmediği için yorum yapmak istemediği yanıtını verdi.

Ukrayna'ya ait 3 gemi 25 Kasım'da Rusya kara sularını ihlal ederek Kerç boğazına doğru ilerlemiş, Rus sınır güvenlik güçlerinin ihtarlarına uymayan gemiler ve mürettebatı tutuklanmıştı.

Olay sonrasında Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgelerinde sıkıyönetim ilan edilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu gerginliği Ukrayna'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde sıkıyönetim getirmek için kullanılan planlı bir provokasyon olarak nitelendirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev'in Kırım sınırında bu ay sonunda yeni bir provokasyon planladığı yönünde bilgi aldıklarını açıklamıştı.

 

Yorum yaz