Gazeteci Ayan: Fiyatlar böyle olacaksa, Adil Kullanım Kotası kalkmasın

Gazeteci Serhat Ayan, Seyr-i Sabah programında son bir aydır ülke gündemine düşen Adil Kullanım Kotası’nın (AKK) kaldırılması ve fiyatların üç katına çıkma olasılığını değerlendirdi. Ayan, bu fiyatların geleceğini öngörüp AKK’yi kaldırmamak gerektiğini vurguladı.
Sitede oku

Kotasız yeni tarifeler TÜFE'yi de olumsuz etkileyecek
İnternet, bilgi toplumuna ulaşma yolunda olmazsa olmazımız. Şirketlerden eğitime, büyüklerden küçüklere kadar tüm toplum tarafından yoğun bir biçimde kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde devletin yetkili kurumları tarafından internet kotasının kaldırılacağı söylendiğinde herkes mevcut kotalar olmadan internetin aynı fiyattan kullanımının artacağını düşündü. Ne var ki kurumların açıkladıkları fiyatlar, gerçeğin böyle olmadığını gösterdi. Tüm internet paketlerinde 3 kata varan fiyat artışı, gelecekte internet kullanımını zorlu bir dönemecin beklediğini ortaya koydu. Gazeteci Serhat Ayan, Seyr-i Sabah programında bu artışın kabul edilebilir seviyelerin çok üstünde olduğunu dile getirdi. Ayan, bu fiyat artışlarının öngörülüp AKK'nin en azından belli kesimler için kaldırılmaması gerektiğini söyledi:

‘İNTERNET SEVGİ GİBİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALAN BİR ŞEY DEĞİL'

TELKODER Başkanı: Bizde bu şekilde devam ederse internetin ucuzlaması on yılları bulur
"Biz internet kullanırken bir veri trafiği yaratıyoruz. Servis sağlayıcılarımız buna para veriyorlar. Yeni hızlanan internet trafiğinde biz ne kadar çok internet kotası kullanırsak servis sağlayıcılar buna o kadar çok para veriyorlar. Şimdiye kadar az kullanan çok kullananlar birbirini dengeliyordu. İnternet sevgi gibi paylaştıkça çoğalan bir şey değil. Ne kadar çok kullanırsak şirketler o kadar zarara giriyor. Kısıtlı bir kaynak internet. BTK, Adil Kullanım Kotası'nı kaldıralım dedi. Çünkü şirketler sınırsız internet diye paket satıp onun içine adil olma adına kota koyuyorlardı. 2016 yılında kavram olarak bunu kaldırmayı hedeflediler ama sonrasında kota adına ne varsa kaldırmaya doğru gittiler. 8 senedir satılan bu paket şirketlerin alıştığı bir şeydi. Çünkü onlar kullanıcıların ortalama ne kadar kullanabileceğini biliyordu. Ona göre kendilerini ayarlamışlardı.

Şimdi şirketler istediğiniz kadar kullanın dediği zaman zam gelmemesi mümkün değil. Çünkü korkunç bir trafik yaratma ihtimaliniz var. O yüzden de 75 TL veriyorsanız bugünkü paketinize, sonrasında 250 lira vereceksiniz. Bundan sonra sınırsız internet verildiğinde ortaya bir risk çıkıyor. Bugün fiiliyatta sınırsız internet paketi olan servis sağlayıcılar var ve bunun için 70 lira fiyat çekiyorlar. Onlar 70 lira fiyat verirken diğerlerinin 120 lira fiyat vermesi çok korkunç bir fiyat artışı. Servis sağlayıcılar bu fikirden nefret ettiler. Onlar için bilinmez bir dünya burası. Onların maliyetleri de çok artacak. Bu firmalar Türk Telekom'dan hizmet alıyorlardı bu maliyetlerinin de artacağı dile getiriliyor. Kotalı kalkıyor denmesine rağmen yine kotalı internetiniz olacak. Eskiden internetiniz bitince hızınız düşüyordu. Şu anda kotanız bitince internetinizin hızı sıfıra inecek. Nu oldu bana deyip bir kota paketi daha alacaksınız. Bu da ekstra pahalıya gelecek. İnternetin bu artışıyla beraber enflasyonu artırıcı bir etkisinin olduğunu göreceğiz.

Türk Telekom, kotasız internet tarifelerini sitesinden kaldırdı
Kotası bitince internetin bittiği paketlerle tanışacak ya da bundan çağlar önce kullandığımız 4 megabit gibi çok yavaş hızlarla yeniden tanışacağız. Bunun alternatifi, asgari ücretle yarışan 335 liralık internet paketleri kullanmak zorunda kalmak. Ben kural getirecek birisi olsaydım Adil Kullanım Kotası'nı kaldırmazdım. Çünkü bu, tüketicinin yararınaydı. Devlet yaşasın kotayı kaldırıyoruz deyince biz üç kat yüksek fiyatlar bulduk karşımızda. Önümüzde kotanın kalkmasına 15 gün kaldı, umarım kalan sürede Adil Kullanım Kotası'nın kalkmamasını yeniden değerlendirirdim. Kaldı ki bunun kalkacağı 2016 yılının başından beri belliydi, keşke o günden bugünlere bunları tartışabilseydik. Bugün 50 megabit internet için verdiğimiz ücretlere Amerika'da bir gigabit, yani bin megabit internet kullanıyorlar. Biz batılı ülkelere, onlardan 10 ila 250 kat düşük internet kullanarak yetişmeye çalışacağız maalesef."

Yorum yaz