Gelişmeleri Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Kaygusuz ile konuştuk.
‘BREXIT İLE MUAZZAM BİR KENDİNE GÜVEN HAVASI ÇIKMIŞTI AMA…'
Özlem Kaygusuz'a göre, Brexit kararı sonrası Britanya'da önce muazzam bir kendine güven havası esmeye başladı ancak sonra işler değişti. Brexit kampanyasındaki sorunlara dikkat çeken Kaygusuz, sürecin sonunda asıl prestiji sarsılanın Britanya olduğunu vurguladı:
‘HARD BREXİT, İŞ DÜNYASI İÇİN BİR KABUS SENARYOSU'
Britanya'nın Brexit sonrası için kendisine özgü dışsal bir entegrasyon modeli yaratamadığına dikkat çeken, bu durumun Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkeler için de olumsuz bir resim yarattığını belirtti. Bugün itibarıyla ‘hard Brexit'in iş dünyası tarafından ‘kabus senaryosu' olarak görüldüğünü anlatan Kaygusuz, Brexit ile gelecek yeni gümrük düzenlemelerinin çok ciddi maliyetler yaratacağını anımsattı:
‘İNGİLTERE'NİN AB'YE TEKRAR GİRMESİ ANCAK HUKUKEN MÜMKÜN OLABİLİR'
Peki Brexit'ten vazgeçilebilir mi? Britanya'nın AB'ye geri dönmesi mümkün olabilir mi? AB liderlerinin başka bir anlaşmanın kapılarını kapattığını anımsatan Özlem Kaygusuz'a göre bu hukuken mümkün olsa bile en baştan başlamak gerekecek. Üstelik Kaygusuz'a göre, Britanya siyaseti sandıktan çıkan bir sonucu elitlerin kararlarıyla değiştirilmesini de halka anlatabilecek durumda görünmüyor:
‘AVRUPA BİRLİĞİ İÇERİSİNDE SİSTEMSEL BİR SORGULAMA KAÇINILMAZ'
Brexit'in AB'nin çok boyutları olan krizinin zirve noktası olduğunu dile getiren Kaygusuz, neoliberalizmin meyvesi küreselleşmenin yaşadığı siyasal tıkanıklığa işaret etti. Kaygusuz, orta ve alt sınıfların yaşadığı ekonomik sıkıntıların artık katlanılamaz olduğuna dikkat çekti, AB'de bu yönde bir sistemsel sorgulamanın kaçınılmaz olacağını ekledi: